News Flash:

Premiera in Tinmisoara. Totul se va intampla zilnic, in centrul orasului

19 Iunie 2015
1834 Vizualizari | 0 Comentarii
timisoara
Nu suntem in stare sa avem grija de Ceasul Floral pe care il avem in centrul orasului, la Bega, dar un ales local a venit cu ideea sa se amenajeze inca un ceas al florilor in Timisoara, unul cum nu s-a mai vazut in Romania. Consilierul Simion Mosiu propune amenajarea unui ceas vegetal special, in care ora sa fie indicata in functie de cum infloresc diferite specii de flori.
In primul rand, consilierul Simion Mosiu a anuntat ca va initia un proiect de hotarare privind alocarea de fonduri pentru refacerea Ceasului Floral de pe bulevardul Revolutiei.
„De prea multi ani numai titlul e de el (…) Construit in anii ’70, a fost o premiera a tehnologiei de atunci. Credem ca frontispiciul si soclul pe care este acest ceas floral ar trebui sa fie renovat si cu ajutorul firmei care are reclama pusa pe el. Ceasul floral este amenajat de multi ani de catre Horticultura intr-un mod exemplar. Pentru a recupera acesti bani este necesar urgent a se reabilita spatiul comercial care pana acum mai bine de 5 ani a functionat sub ceasul floral, a fost o cofetarie. Azi este un depozit pentru sculele celor de la Horticultura si alte obiecte mai putin igienice (…) Obligatia noastra este de a reabilita acest ceas, mai ales ca exista cateva firme in Romania care sunt in stare sa refaca mecanismul pe bani modici. Cadranul este administrat de catre Horticultura din punct de vedere peisagistic, mecanismul doarme de multi ani, nu-l mai administreaza nimeni…”, a declarat Mosiu.
Alesul a venit insa cu ideea ca in zona centrala a orasului sa fie amenajat inca un ceas al florilor, unul in premiera in Romania, scrie tion.ro.
„Ideea mi-a venit citind un material al unui suedez care a descoperit ca plantele isi deschid florile la anumite ore din zi sau din seara. Am considerat ca Timisoara, fiind denumit orasul florilor (…), ar merita un ceas vegetal in care cadranul este marcat de diferite plante, iar vestirea orelor o da deschiderea sau inchiderea florilor. Ar fi o premiera, cel putin in Romania. Ceasul florilor, de data asta se va numi ceasul florilor, ar putea fi amplasat ori pe peluza din zona muzeului (n.r. – Muzeul Banatului din Piata Huniade), unde e punctul zero al orasului, ori pe o locatie din parcurile centrale”, a explicat consilierul PNL.
Mosiu a facut si o documentare cu privire la florile care ar putea fi admirate inflorind in functie de ora. El spune ca a discutat despre aceasta initiativa a sa si cu primarul Nicolae Robu, care s-a aratat deschis la idee.
„Ar fi un nou ceas al florilor, care sa marcheze orele prin deschiderea sau inchiderea florilor. Ar fi o premiera si chiar un punct de maxim interes turistic. Pentru a exemplifica faptul ca se poate cu florile existente la noi, am cateva exemple incepand cu florile matinale. La ora 5 dimineata isi deschid florile dovleacul si macul, la ora 6 papadia, cicoarea si susaiul, la ora 7 podbalul si luceafarul, la ora 8 calea-calului, la 9 – socotita, la 10 macrisul iepurelui, intre orele 11 si 12 plamanarica si laurul, apoi urmeaza florile de amiaza, cum ar fi in jur de ora 13 zorelele, la ora 16 barba imparatului, la ora 17-18 primula, la ora 19 opaita si in sfarsit, la ora 20, o floare nobila, regina noptii, si in jur de ora 20 se poate observa un maxim de parfum al muscatelor. La ora 21 este o planta care se numeste silene nutans. Imaginati-va cat de pitoreasca ar fi existenta acestui ceas al florilor, care ar puncta traditia pe care o are orasul in acest frumos domeniu”, a concluzionat consilierul Simion Mosiu.

ceasul floral a bega bulevardul revolutiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007778 (s)