News Flash:

Povestea lui Zdreanta, cel cu ochii de faianta. Cum arata in realitate cainele cel mai iubit de Arghezi si unde este ingropat

15 Mai 2018
987 Vizualizari | 0 Comentarii
zdreanta

Martisorul, casa superba cu 20 de camere pe care Tudor Arghezi a construit-o in mai mult de zece ani, gazduia o vedeta in toata regula. Zdreanta era cel mai cunoscut caine din curtea familiei Arghezi, dar si cel mai iubit, dupa cum povestesc apropiatii familiei.

Povestea Martisorului, asa cum a fost botezata impunatoarea casa, a inceput in anul 1926, atunci cand scriitorul a decis sa cumpere vreo doua hectare de teren chiar pe Dealul Piscului, cel mai inalt punct al Bucurestiului din acea vreme. A inceput sa construiasca, usor-usor, camera dupa camera si intreaga constructie a durat in jur de 12 ani.

„Martisorul e patria literaturii mele. De acolo au iesit «Cuvinte potrivite» si toate scrierile adunate acum intr-o multime de volume, gindite la o masa dintr-o camera mica pe care mi-o rezervasem pentru reverie“, scria Tudor Arghezi. A creat intr-o camera mica, aranjata cu bun gust si facuta special parca pentru a-l indemna pe marele scriitor sa astearna pe hartie litere care s-au transformat in opere de arta.

Zdreanta, cel mai iubit caine al familiei
Curtea familiei Arghezi era plina de animale. O multime de catei si de pisici traiau in ograda poetului. Evident, cel mai iubit caine al familiei era celebrul Zdreanta, animalul caruia i-a dedicat si celebra poezie. Deseori, plimbandu-se pe domeniul pe care il stapanea, Tudor Arghezi vedea cum prin gardul casei sale se strecurau catei sau pisici, iar poetul spunea razand: „Macar de-ar fi porci, sa ne bucuram de Craciun“.


Astazi, celebrul Zdreanta se odihneste, la fel ca stapanii sai, in curtea Martisorului, aici unde, in urma cu ani buni, era „stapanul suprem al animalelor“.

Zdreanta s-a nascut pe 25 mai 1942 si a trait 16 ani, pana in 1958. A fost ingropat in curtea casei familiei Arghezi, insa reprezentantii Martisorului sustin ca nu stiu daca celebrul catel a fost ingropat chiar aici unde astazi este amenajat mormantul sau. „Inainte nu era obiceiul ca un animal sa fie ingropat in fata casei, aici unde se spune ca ar fi ingropat Zdreanta. Probabil a fost ingropat undeva in spatele curtii, dar aici au decis sa amenajeze un fel de mormant pentru el“, sustin reprezentantii muzeului.

Galerie Foto

a15
martisorul tudor arghezi zdreanta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007498 (s)