News Flash:

Politehnica Timisoara, pe lista universitatilor cu absolventi de studii neautorizate. Ce spune ministrul Educatiei

26 August 2015
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
politehnica timis
Institutiile de invatamant superior care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata sau la programe de studii neutorizate vor primi amenda cu o valoare de zece ori mai mare decat taxa de scolarizare incasata, potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Educatiei.
Ministrul Educatiei, Mihai Cimpeanu, va propune, miercuri, spre avizare in sedinta de Guvern, un proiect ordonanta de urgenta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare.
Potrivit proiectului, incepand cu anul universitar 2015 - 2016, institutiile de invatamant superior care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata ori la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate se sanctioneaza cu o amenda al carei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate pentru respectivul program de studii.
Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) este imputernicit sa constate depasirea capacitatii maxime de scolarizare sau scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate si sa stabileasca amenzile, care se varsa la bugetul de stat.
Incepand cu anul universitar 2015 - 2016, scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor legale in vigoare referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza astfel: programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii, si respectiv universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin doua ani universitari.
Din decembrie si pana acum, MECS a platit daune de peste 1,7 milioane de lei in 7.400 de procese intentate de absolventii, carora la finalul facultatii nu li s-a eliberat diploma de licenta sau a caror diploma nu era recunoscuta de minister, din cauza ca fusesera inscrisi cu depasirea ciferi de scolarizare aprobate sau la un program neautorizat.
''In prezent sunt in derulare alte 2.300 de procese. Le vom lua taxele de scolarizare catre stat. Se poate ajunge la desfiintare daca fac asta mai multi ani la rand'', a spus ministrul Sorin Cimpeanu.
In anul 2009, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a primit o solicitare neobisnuita pentru avizarea de formulare tipizate pentru acte studii, aferente , ciclului I de licenta, in sensul ca, numarul tipizatelor solicitate echivala, aproximativ, cu numarul de absolventi din promotia anului respectiv, se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
In acest context s-a procedat la verificari si s-a constatat ca Universitatea "Spiru Haret" a inmatriculat si scolarizat studenti la programe de studii organizate, la forme de invatamant neautorizate, incepand cu anul universitar 2005 - 2006.
Avand programe de studii autorizate/acreditate la forma de zi, institutia de invatamant superior respectiva nu s-a supus procesului de evaluare pentru autorizarea programelor de studii si la formele de invatamant: la distanta si cu frecventa redusa si, in plus, a dat in judecata Guvenul, pentru anularea pozitiei din hotararea ce se adopta anual si in care se precizau locatiile si formele de invatamant unde are dreptul sa scolarizeze.
Curtea de Apel din Bucuresti a eliminat, in 2008, prevederile din Hotararea Guvernului nr. 676/2007 privind domeniile de studii universitare de licenta, structurile institutiilor de invatamant superior si specializarile organizate de acestea, cu completarile ulterioare, in ceea ce priveste programele organizate de Universitatea "Spiru Haret".
Insa, in urma acestei decizii, universitatea nu a mai putut elibera diplome recunoscute de MECS.
"In acest context MECS a pus in executare sentinta civila si, totodata, pentru protectia studentilor si absolventilor, care au fost de buna credinta, aflandu-se intr-o eroare comuna cu privire la formele de invatamant si locatiile unde se putea realiza scolarizarea, in mod legal, precum si cu privire la finalizarea si continuarea studiilor, Guvernul a adoptat O.G. nr. 10/2009 privind dreptul studentilor inmatriculati la formele de invatamant la distanta sau cu frecventa redusa de a continua studiile la programe de studii de licenta autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate", se arata in nota de fundamentare.
In aceste conditii, marea majoritate a studentilor si-au continuat studiile la aceeasi universitate, fiind transferati la forma de invatamant de zi, forma acreditata. Evident, in acest context, institutia de invatamant superior si-a depasit capacitatea maxima de scolarizare, la aceasta forma, in raport de criteriile si standardele de acreditare.
Precizam ca exista o corelatie intre capacitatea maxima de scolarizare aprobata de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior, numarul studentilor inmatriculati si numarul absolventilor pentru care se poate cere aprobarea de formulare tipizate in vederea eliberarii actelor de studii.
Asadar, in aceste conditii, universitatea in cauza are dreptul doar la un numar de formulare tipizate, insuficient pentru toti absolventii sai, intrucat, prin transferul celor de la ID si IFR, precum si a celor scolarizati in diferite locatii, organizate in strainatate, si-a depasit capacitatea maxima de scolarizare, iar MECS nu poate aproba tiparirea de formulare tipizate peste numarul de locuri alocate aferent capacitatii maxime de scolarizare.
In acest context s-au declansat, incepand cu anul 2011, dupa intrarea in vigoare a Legii 1/2011 o serie de litigii dintre absolventii care si-au finalizat cu examen de licenta studiile si au primit o adeverinta, in acest scop, si institutia de invatamant care nu avea formulare tipizate, MECS fiind chemat in garantie pentru ca hotararile judecatoresti sa-i fie opozabile si, astfel, sa aprobe tiparirea de formulare tipizate.
O alta categorie de absolventi care au dat in judecata MECS sunt cei care au diploma, insa nu beneficiaza de recunoasterea studiilor confirmata de aceasta, pentru a ocupa posturi in sistemul national de invatamant, din cauza neconcordantei cu Nomenclatorul anual, intrucat au fost inmatriculati la programe de studii, pentru care nu s-a acordat autorizarea sau acordarea autorizarii s-a realizat pe parcursul ciclului de scolarizare si nu in anul I, iar Legea 1/2011 nu a stabilit dispozitii tranzitorii pentru aceste cazuri.
O alta situatie este aceea a absolventilor care au promovat programe de studii autorizate/acreditate si ale caror acte de studii nu au fost vizate in procedura de vizare a diplomelor, din cauza neconcordantelor cu unele dintre elementele Nomenclatorului. In cadrul Nomenclatorului in perioada 2005 – 2010 s-au aprobat, la solicitarea unor institutii de invatamant superior, modificari privind denumirile domeniului/profilului, specializarii, titlurilor conferite, modificari, care nu au fost corelate cu inscrisurile de pe diplomele conferite in urma finalizarii acestor programe si cu promotiile carora le erau aplicabile aceste modificari.
In plus, au fost identificati absolventi care au absolvit programe de studii organizate intr-o limba de predare care nu fusese autorizata la data inmatricularii, situatia acestora necesitand solutionare pentru a putea beneficia de acte de studii recunoscute.
De asemenea s-a respins recunoasterea studiilor unor absolventi inmatriculati la forma de invatamant ID si care au primit aprobare de a sustine doi an intr-unul singur.
Daca nu au diploma de licenta, bugetarii pot sa piarda si cateva sute de lei la salariu, se mai arata in nota de fundamentare.
Printre universitatile care au absolventi de studii neautorizate se numara Spiru Haret, Universitatea din Bucuresti, Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Al.I. Cuza din Iasi, Politehnica Timisoara, Petrol-Gaze Ploiesti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti si toate universitatile de medicina din tara, potrivit sursei citate. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005950 (s)