News Flash:

Plantatia de salcie energetica din Timis s-a uscat

30 Iulie 2014
2550 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe terenurile accidentate de la periferia Timisoarei se va relua plantarea de salcie energetica, dupa ce precedenta plantatie s-a uscat din neglijenta producatorului. 
Municipalitatea timisoreana a finalizat, in decembrie, plantarea a peste opt hectare de teren cu salcie energetica spre a fi folosita drept biocombustibil pentru incineratorul Colterm.
Pe suprafata respectiva au fost saditi 110.880 de butasi de salcie energetica aclimatizati, proveniti de la producatori autorizati. 
'Plantatia de salcie energetica va contribui, astfel, la o mai eficienta utilizare a terenurilor municipalitatii, la o noua abordare locala privitoare la producerea de biomasa exploatata intr-o maniera sustenabila, care sa fie utilizata ca biocombustibil pentru producerea de energie cu emisii scazute de bioxid de carbon. De pe aceasta suprafata putem asigura 240 de tone de biomasa pe an', a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.
Municipalitatea a constatat insa ca o mare parte din plantatie s-a transformat in zona de ierburi, pentru ca o parte a inghetat, iar alta a fost napadita de buruieni.
'Avand garantie pentru aceste lucrari, am solicitat o deplasare la fata locului a societatii care a realizat acea plantatie, urmand sa se refaca toata suprafata respectiva. S-au facut mai multe tratamente, erbicidari, dar se constata ca, in final, trebuie facute aceste replantari. Tratamentele trebuiau facute tot de firma', a declarat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu a Primariei Timisoara.
Firma care a prestat prima plantatie a dat asigurari ca va veni cu material saditor necesar pentru completarea suprafetelor ce nu au dat rod.
Terenul respectiv nu putea fi utilizat de primarie in alte scopuri de amenajari peisagistice, fiind traversat de linii electrice aeriene afectate de reglementari privitoare la asigurarea de zone de protectie, iar municipiul Timisoara, prin Strategia privind schimbarile climatice si Planul strategic de actiune privind combaterea, atenuarea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice, are ca obiectiv major reducerea emisiilor de bioxid de carbon pe teritoriul sau cu cel putin 20% pana in anul 2020. 
Tinand cont de toate aceste considerente, autoritatea publica locala a considerat ca trebuie sa fie un exemplu in ceea ce priveste abordarea unor culturi energetice de biomasa, prin realizarea pe acest teren a unei plantatii de salcie energetica. 
Salcia energetica (Salix viminalis) are o crestere rapida (de pana la 3-3,5 cm/zi in perioada de crestere activa) si o mare putere de regenerare, putand produce incepand cu anul al doilea de la plantare, in medie, 30 de tone de biomasa anual/hectar. Planta se poate utiliza ca si biocombustibil cu o mare putere calorica si se poate utiliza in industria lemnului si a hartiei, in industria farmaceutica, in horticultura - pentru constituirea unor perdele de protectie, atat a culturilor cat si a cailor de comunicatie, la ameliorarea terenurilor degradate etc. Cultura se poate exploata circa 25 de ani. AGERPRES

municipalitatea timisoreana incineratorul colterm nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1304 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007302 (s)