News Flash:

Piata Libertatii din Timisoara devine "Piata pavelelor rosii!" Primarul Robu are o reactie incredibila la adresa timisorenilor care vor copaci in piata

25 Martie 2015
1099 Vizualizari | 0 Comentarii
Afirmatia ii apartine primarului Nicolae Robu, ca raspuns la criticile venite de partea timisorenilor care cer copaci in Piata Libertatii, devenita azi o mare de pavaj rosu… Reprezentantii Primariei Timisoara nu au luat inca o decizie in privinta copacilor din Libertatii, dupa ce arborii din aceasta zona au fost majoritatea taiati odata cu inceperea lucrarilor de reabilitare a centrului istoric. Un lucru este cert: prea multi nu vor fi plantati, primarul trimitandu-i pe cei care vor sa stea la umbra copacilor… in parc. „Piata Libertatii n-a fost gandita sa fie piata-parc, ci piata de evenimente”, afirma Robu.
Copacii din Piata Libertatii le dau in continuare batai de cap autoritatilor locale, care inca nu pot spune cati arbori vor fi plantati pana la urma in zona. Prin februarie afirmau ca vor fi aproximativ 50 si ca aceasta este varianta finala a proiectului pe bani europeni, dar primarul Nicolae Robu a afirmat apoi ca nu este inca stabilit nimic…
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput in toamna anului 2013, proiectul ar trebui sa fie finalizat in cateva luni, in iulie, iar oficialii primariei planuiesc de-abia acum „o discutie serioasa” pe tema arborilor din Piata Libertatii.
Primarul Nicolae Robu s-a pronuntat deja: in opinia sa, nu se preteaza sa avem prea multi copaci in Libertatii, iar cine nu este de acord cu el nu intelege conceptul de piata, scrie tion.ro.
„Vom organiza o discutie serioasa si pe aceasta tema, pentru ca vad foarte multe opinii exprimate in totala necunoastere a istoriei Pietei Libertatii. Piata Libertatii a fost gandita ca piata de evenimente. Ea s-a si numit piata de parada si a servit unor evenimente cultural-artistice si militare o buna vreme. Daca va uitati la top 25 piete europene veti vedea ca in 23 dintre ele nu exista niciun copac, pentru ca sunt toate piete de evenimente, nu sunt piete de stat pe banca la umbra unui copac. Timisoara ofera o multime de parcuri in care se poate sta pe banca la umbra copacilor si admira aranjamentele florale frumoase pe care le avem in multe din parcurile noastre…”, a declarat Robu.
Partea proasta este ca in multe dintre parcurile noastre se pot ”admira” mai nou mormane de gunoaie si buruieni, pentru ca, exceptandu-le pe cele din zona centrala, nu se mai ocupa nimeni de intretinerea lor…
Revenind la Libertatii, oficialii primariei spun ca totusi cativa arbori vor fi plantati, dar astfel incat sa nu „deranjeze”.
„Un oras ca Timisoara are nevoie de pulsatie cultural-artistica in aer liber si asta trebuie sa se intample in piete. Un numar de copaci vor fi, atata cat se potriveste sa fie, fara a denatura si perturba scopurile pe care le urmarim cu Piata Libertatii. Acolo vor fi in fiecare zi reprezentatii muzicale (…), vor fi caricaturisti, pictori si asa mai departe. Asta trebuie sa se intample intr-o piata. Nu trebuie sa fie o piata moarta din punct de vedere al activitatilor. Vom continua campania de plantare de mii de copaci, insa vom avea grija ca arborii sa fie acolo unde este locul lor, sa ne faca orasul mai frumos, sa faca aerul mai curat, sa ne asigure si umbra, dar nu o sa ii plantam acolo unde ar deranja. O sa fie un numar de copaci, dar nu o sa fie transformata piata in parc. Sa plantezi o suta de copaci in Piata Libertatii mie mi se pare aberant. Nu mai este piata. Si nu inventam noi nimic, ne uitam la pietele celebre ale Europei. Asa a fost gandita si Piata Libertatii – n-a fost gandita sa fie piata-parc, ci piata de evenimente”, a conchis Robu.
Un alt motiv pe care il invoca primarul luna trecuta ar tine de faptul ca arborii… s-ar putea usca in Piata Libertatii. Cert este ca in zona s-a plantat pana acum un singur copac, alaturi de cei trei care au rezistat modernizarii, din cateva zeci, cati erau inainte.

nicolae robu piata libertatii robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005970 (s)