News Flash:

Peste 100 de pesteri din vestul tarii vor fi reabilitate cu bani europeni

2 Mai 2014
1224 Vizualizari | 0 Comentarii

CE aprobă șase proiecte pentru România în cadrul programului LIFE+, cu o cofinanțare UE de 4,9 milioane de euro

Comisia Europeană a aprobat miercuri finanțarea a șase proiecte pentru România cu 4,9 milioane de euro în cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al UE, informează un comunicat al CE. În total s-a aprobat finanțarea a 225 de noi proiecte din toate statele membre, cu 282,6 milioane de euro.


Primul dintre aceste proiecte, cu o cofinanțare de 0,5 milioane de euro, este al Primăriei București și a fost aprobat în cadrul componentei "Politică și guvernanță în materie de mediu" a programului LIFE+. Obiectivul principal al proiectului este demonstrarea unor metode specifice pentru coagularea particulelor de praf în zonele urbane prin intermediul unor agenți de coagulare a prafului, reducând particulele în suspensie (PM10). Proiectul pilot va fi desfășurat în întreg Bucureștiul, unde pe bulevardele și străzile cu trafic intens vor fi împrăștiați agenți diferiți, unul pe bază de acetat de magneziu și de calciu, altul pe baza unei soluții realizate exclusiv din compuși naturali. Proiectul va sprijini confirmarea unor variabile — precum rezistența la îngheț-dezgheț, datele privind traficul — și parametrilor optimi pentru determinarea agentului de coagulare a prafului cel mai potrivit pentru București. 
Alte patru proiecte vor beneficia de o alocare totală de 4,1 milioane de euro, în cadrul componentei LFE+ "Natură și biodiversitate". Primul dintre acestea este "Wolflife", derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, care are ca obiectiv global menținerea unei populații viabile de lupi în Munții Carpați. Zona vizată de proiect constă în partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri din rețeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejați. Datele obținute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acțiune eficace pentru menținerea unei populații viabile de lupi, menționează CE în prezentarea proiectului. 
Un alt proiect este "LIFE+ReHabHu", al Agenției de Protecție a Mediului Hunedoara, care își propune restabilirea unui statut de conservare favorabil pentru noi tipuri de habitat natural din Munții Poiana Ruscă, respectiv pădurile de fag, de stejar-carpen și de Tilio-Acerion. Aceste habitate s-au degradat în principal din cauza exploatării la scară mare a resurselor minerale, scrie Ziuadevest.ro
Proiectul "Life for Bear", al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice București, vizează protejarea întregii populații de urși din regiunea carpatică din România, care reprezintă aproximativ 35% din numărul total al urșilor bruni din Europa. Aria vizată de proiect cuprinde aproximativ 30% din suprafața totală a României, iar obiectivele sale principale sunt actualizarea planului de gestionare a populației de urși bruni, consolidarea statutului de conservare a speciilor și desfășurarea unor activități specifice pentru a reduce incidentele implicând oameni și urși. 
Un alt proiect este aprobat este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și vizează conservarea habitatului de tip "peșteri care nu sunt deschise publicului" din parcul național situat în vestul României, precum și protejarea faunei care trăiește în acest habitat. În primul rând, se are în vedere reabilitarea a 110 peșteri închise publicului care în prezent se află într-o stare de degradare și sunt poluate, conservarea a 14 specii de liliac și elaborarea de bune practici pentru gestionarea habitatului în cauză. 
Nu în ultimul rând, în dimensiunea "Informare și comunicare" a LIFE+ a fost aprobat un proiect al Asociației ECOTIC care își propune să sensibilizeze opinia publică privind chestiunile de mediu legate de fabricarea și utilizarea echipamentelor electrice și electronice, precum și de gestionarea deșeurilor rezultate. De asemenea, proiectul cu o finanțare europeană de 0,4 milioane de euro, vizează promovarea energiei verzi, punând un accent special pe gospodăriile și elevii din România. 
"Cele mai recente proiecte transmise vor reprezenta o contribuție esențială la menținerea, conservarea și consolidarea capitalului natural al Europei și vor sprijini totodată o creștere durabilă grație investițiilor într-o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon și eficientă din punctul de vedere al resurselor. Succesul larg recunoscut al programului LIFE+ și al proiectelor sale a dus recent la adoptarea unui nou Regulament LIFE pentru mediu și politici climatice pentru perioada 2014-2020, care va beneficia de un buget majorat', a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat într-un comunicat al CE.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006700 (s)