News Flash:

Persoane dintr-un elicopter moldovean, luate ostatice de talibani in urma unei aterizari de urgenta in Afganistan

25 Noiembrie 2015
1294 Vizualizari | 0 Comentarii
elicopter militar
Un elicopter al unei companii moldovenesti, la bordul caruia se aflau inclusiv trei moldoveni, a efectuat o aterizare de urgenta in Afganistan, iar persoane de la bord au fost luate ostatice.
Potrivit portalului Unimedia, unul dintre cei trei moldoveni de la bordul elicopterului a murit.
Autoritatea Aeronautica Civila, citata de Unimedia, a confirmat marti seara ca elicopterul de tip Mi-17-IV, apartinand companiei moldovene Valan, a aterizat fortat in timp ce efectua o cursa Mazari-Sharif (OAMS) – Camp Shaheen – Maymene la aproximativ 25 de kilometri nord de Maymene.
La bordul elicopterului se aflau trei membri ai echipajului si 18 pasageri, a anuntat Autoritatea, citata de portal, precizand ca nu detine alte informatii.
Potrivit Unimedia, motivele care i-au determinat pe piloti sa aterizeze erau necunoscute. Trei persoane au murit, iar 16 au fost luate prizoniere.
Contactati de Unimedia, reprezentantii companiei nu au dorit sa comenteze.
Ministerul moldovean de Externe a dat instructiuni Misiunii permanente a Republicii Moldova la ONU sa obtina de la Misiunea ONU de Mentinerea Pacii in Afganistan informatii despre cei trei cetateni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat, a anuntat intr-un mesaj postat pe Facebook Ana Taban, o purtatoare de cuvant a ministerului, potrivit Unimedia.
Potrivit postului ProTV Chisinau, Oleg Balan, ministrul moldovean de Interne, nu a fost in masura sa ofere informatii despre incident. La bordul elicopterului se aflau trei moldoveni - doi piloti si un inginer de bord, potrivit postului.
Un purtator de cuvant al Ministerului afgan al Apararii a confirmat ca elicopterul a aterizat in provincia Faryab, scena unor confruntari armate intre talibani si fortele de securitate, potrivit ProTV Chisinau. Un ofiter de armata de la Faryab a declarat, sub protectia anonimatului, ca imediat dupa ce aterizare, luptatori talibani au alergat spre zona respectiva si au deschis focul. Ulterior elicopterul a ars, potrivit ofiterului.
Premierul interimar Gheorghe Brega a convocat pentru miercuri dimineata o sedinta de urgenta a Guvernului pe aceasta tema.
Tass: Elicopterul moldovean capturat de talibani in Afganistan nu lucra pentru ONU
Elicopterul moldovean ai carui pasageri si echipaj au fost luati ostatici de catre talibani in provincia afgana Faryab nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistenta in Afganistan (UNAMA), a declarat marti Farhan Hak, un adjunct al unui purtator de cuvant al ONU, pentru agentia rusa Tass.
Potrivit site-ului agentiei Tass, postul moldovean Publika anunta, citandu-l pe ministrul moldovean de Interne in exercitiu Oleg Balan, ca luptatori talibani au luat ostatici trei membri ai echipajului si 18 pasageri din elicopterul moldovean, in provincia Faryab.
Postul moldovean anunta ca un elicopter de tip Mi-8, apartinand firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operatiune ONU de mentinerea pacii in Afganistan. Elicopterul a fost capturat pe teritoriul provinciei Faryab, aflate sub controlul talibanilor.
UNAMA nu este o misiune de mentinerea pacii, ci este autorizata sa sustina autoritatile afgane in procesul national de reconciliere, sa monitorizeze situatia drepturilor omului in tara si sa coordoneze efortul umanitar.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007875 (s)