News Flash:

Pericolul de inundatii in satul Ghertenis a trecut. Locuitorii pot rasufla usurati

1 August 2015
1429 Vizualizari | 0 Comentarii
inundatie2
Satul Ghertenis nu se mai afla in pericolul de a fi inundat, asa cum s-a intamplat pana acum, datorita lucrarilor realizate de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor Caras-Severin, pe paraul Fizes si raul Barzava. 
"In satul Ghertenis, apartinator comunei Berzovia, in special in anii 2005 - 2006, dar si dupa, atunci cand au fost inregistrate ploi masive, am avut inundatii, cu pagube foarte mari pentru cetateni. De acum, insa, satul Ghertenis nu mai este in pericolul de a fi inundat. Au fost lucrari ample, complexe, asa incat cred ca doar o forta supranaturala ne-ar mai putea da batai de cap, prin ruperea digului', a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul comunei Berzovia, Aurel Luca. 
Pentru ca acest risc sa fie redus si sa se evite punerea in pericol a locuitorilor din zona, s-a realizat curatarea si reprofilarea albiei paraului Fizes si a raului Barzava, in zona de confluenta. Totodata, s-au realizat lucrari de refacere a taluzelor, de suprainaltare locala, completari de terasamente a digurilor de pe ambele maluri ale acestora. 
"In localitatea Berzovia, din vecinatatea paraului Fizes, ne apropiem de finalizarea a patru lucrari din planul propriu al Sistemului de Gospodarire a Apelor Caras-Severin. Astfel, incheiem lucrarile de completari de terasamente la digul mal drept si mal stang al paraului Fizes, lucrarile de reprofilare si decolmatare a paraului, pana la varsarea lui in Barzava, dar si pe o lungime de 500 metri de pe acest rau. Tot aici intra si lucrarile de reprofilare a unui canal, pe toata lungimea lui, de 10,5 km, care se varsa in aval de localitatea Sosdea', afirma Wilhelm Szabo, inginer sef in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Caras-Severin. 
Lucrarile au fost realizate dupa ce, anul trecut, digurile malurilor paraului Fizes au fost deversate, aproape pe intreaga lungime, fapt pentru care s-a intervenit pentru a evita ruperea acestora si, prin urmare, inundarea localitatii Ghertenis si a orasului Gataia, aflat in aval. 
"Atunci, s-a actionat cu formatiile noastre proprii, cu sprijinul colegilor de la Administratia Bazinala de Apa Banat, al jandarmilor din Caras-Severin si Timis si reprezentantilor Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta si s-a format un dig din saci cu nisip, pe o lungime de 500 metri. Din pacate, exact in timpul executiei acestuia, a mai venit o furtuna, care a dus si la deversarea acelor saci. Pentru ca sub acesti saci a fost pusa folie pe dig, apa nu a dus la ruperea acestuia si producerea unei unde in aval', explica Wilhelm Szabo. AGERPRES -

satul ghertenis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007169 (s)