News Flash:

Oficial rus: Rusia va reactiona la crearea unei forte navale NATO in Marea Neagra

9 Iulie 2016
1074 Vizualizari | 0 Comentarii
Fregata Regina Maria1
Crearea unei flote militare NATO in Marea Neagra risca sa afecteze stabilitatea regionala, iar Rusia va fi fortata sa reactioneze "in mod adecvat", avertizeaza guvernatorul provinciei ruse Sevastopol, Serghei Maniailo.
"State care au iesire la Marea Neagra incearca de peste un an sa gaseasca solutii pentru garantarea securitatii. Eu nu vad niciun motiv sa fie create noi structuri. Daca cineva are astfel de intentii, cred ca reactia Rusiei va fi adecvata", a declarat Serghei Maniailo, citat de site-ul agentiei Tass.
"Stabilitatea in zona Marii Negre se axeaza pe acordurile existente. A existat inainte de reunificarea Crimeei cu Rusia. Aceste acorduri pur si simplu nu ar trebui incalcate", a subliniat Meniailo.
Flota militara rusa din Marea Neagra este stationata in Sevastopol, in regiunea Crimeea, anexata de Rusia in anul 2014.
Ministerul roman al Apararii a anuntat in urma cu cateva luni ca va initia demersuri pentru a crea o structura navala permanenta in Marea Neagra, dupa modelul grupurilor navale NATO. Romania, Bulgaria si Turcia au purtat discutii pe tema crearii unui grup naval comun al Aliantei Nord-Atlantice in Marea Neagra.
O eventuala decizie a Aliantei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilitatilor navale in Marea Neagra ar fi un factor "destabilizator", a avertizat in iunie Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizand ca Marea Neagra "nu apartine" si "nu are nicio legatura" cu NATO.
Conform Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot mentine nave militare in aceasta zona mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, Romania, Bulgaria si Turcia au iesiri la Marea Neagra.
Rusia a criticat vehement de nenumarate ori prezenta unor nave militare NATO in Marea Neagra. Recent, Fortele aeriene ruse au efectuat in centrul Marii Negre un exercitiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate in Portul Constanta, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Rusia, care a anexat regiunea ucraineana Crimeea in anul 2014, are propria Flota militara in Marea Neagra, stationata in Sevastopol.
Relatiile NATO-Rusia au continuat sa se deterioreze incepand din anul 2014, pe fondul crizei din Ucraina.
AddThis Sharing Buttons13

nato marea neagra
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006124 (s)