News Flash:

O nava indiana a evacuat 440 de persoane din Yemen, printre care si doi romani

5 Aprilie 2015
1496 Vizualizari | 1 Comentarii
Nava indiana INS Mumbai a evacuat aproximativ 440 de persoane din Yemen, printre care si doi romani, si a ajuns in siguranta in Djibouti, duminica, au anuntat autoritatile indiene, citate de publicatia The New Indian Express in editia electronica.
INS Mumbai a plecat din portul yemenit Aden avand la bord peste 260 de cetateni indieni si aproximativ 180 de cetateni din alte 17 tari, printre care si doi romani.
Sitanshu Kar, purtator de cuvant al Ministerului indian al Apararii, a scris pe Twitter ca 441 de persoane au fost evacuate cu ajutorul navei INS Mumbai, dintre care "240 de barbati, 121 de femei si 80 de copii".
Kar a facut precizari si in ceea ce priveste numarul cetatenilor straini evacuati: "Ungaria 4, Yemen 93, Marea Britanie 24, Rusia 2, Franta 8, Egipt 19, Nepal 1, Canada 2, Liban 3, Sri Lanka 1, Maroc 1, Siria 2, Iordania 5, Italia 1, Romania 2, Suedia 5, Statele Unite 3. Total - 176".
Anterior, Ministerul roman de Externe informeaza ca un cetatean roman si un membru al familiei sale au fost evacuati, duminica, din Yemen, dupa ce alti patru romani au fost scosi, sambata, din aceasta tara in care conflictul violent a escaladat in ultima perioada.
Marina indiana a precizat intr-un comunicat ca nava INS Mumbai a fost ancorata la aproximativ cinci kilometri in largul coastelor, "intrucat autoritatile locale nu au aprobat intrarea in portul Aden din cauza situatiei grave de acolo". Persoanele evacuate din Yemen au fost transportate cu ambarcatiuni de mici dimensiuni pana la nava.
Cinci sute nouasprezece persoane, majoritatea civili si 90 de copii, au fost ucise in ultimele doua saptamani de violente in Yemen, a anuntat, joi, coordonatoarea operatiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos. In plus, aproximativ 1.700 de persoane au fost ranite, iar alte zeci de mii si-au parasit locuintele.
Arabia Saudita a declansat saptamana trecuta Operatiunea "Furtuna Determinarii", in scopul "apararii Administratiei legitime" a presedintelui yemenit Abd-Rabbu Mansour Hadi. Avioane de vanatoare saudite bombardeaza pozitii rebele din capitala Yemenului, Sanaa, si din nordul tarii. La operatiuni participa si avioane din Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuwait, Qatar, Iordania, Maroc si Sudan.
Militiile siite huthi, sustinute de Iran, avansasera spre sudul Yemenului, o tara aflata in anarhie dupa ce insurgentii au ocupat capitala, in septembrie 2014. Serviciile de securitate yemenite sunt stationate in sudul tarii, unde se afla presedintele Abd-Rabbu Mansour Hadi, sustinut de Statele Unite. Presedintele Yemenului a plecat in exil saptamana trecuta. In Yemen sunt active si celule ale organizatiei Al-Qaida in Peninsula Arabia si ale grupului Stat Islamic, doua retele teroriste sunnite.
Arabia Saudita, o tara preponderent sunnita, acuza Iranul siit, principalul adversar regional, ca alimenteaza conflictul interconfesional din Yemen prin sustinerea insurgentilor siiti huthi. Arabia Saudita este unul dintre aliatii strategici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Mediafax.ro

ins mumbai
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007422 (s)