News Flash:

Noul an scolar I Problemele profesorilor: Subfinantarea, mentalitatea depasita si temele pentru acasa

10 Septembrie 2018
914 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi cl 3

Profesorii se plang in primul rand de subfinantarea sistemului, de lipsa dotarilor din scoli, dar si de temele pe care trebuie sa le dea si de instabilitatea de la Ministerul Educatiei. O profesoara din Cluj spune ca si mentalitatea dascalilor este depasita.
Pe de alta parte, intr-o scoala din Caras-Severin un profesor preda patru materii, iar la Galati o educatoare, satula sa astepte ajutor de la Primarie, a varuit clasa cu ajutorul parintilor.

Cluj-Napoca

O profesoara de limba si literatura romana din Cluj-Napoca, Anca Radu, a identificat o multime de probleme cu care se confrunta invatamantul romanesc, de la subfinantare si programa scolara invechita, pana la cadre didactice slab pregatite care intra in sistem sau care predau dupa aceleasi metode ca in urma cu 20 de ani.


Anca Radu a declarat corespondentului MEDIAFAX ca o alta problema este lipsa de personal, in special cel nedidactic, in conditiile in care la o scoala cu peste 1000 de copii din Cluj-Napoca exista o singura ingrijitoare pe tura care trebuie sa se ocupe de curatenia si dezinfectarea a sute de metri patrati.

„Consider ca totul pleaca de la subfinantare, care nu inseamna neaparat salariile cadrelor didactice, acestea fiind majorate, ci ma refer la infrastructura scolara, la problemele din mediul rural cu scoli neautorizate, cu WC-uri in curte, fara apa, dar si la logistica scolara, care este deficitara si la scolile din mediul urban si care ar trebui adaptata secolului al XXI-lea – videoproiector, imprimanta color. Lipsa de personal, in special cel nedidactic, este o alta problema. De exemplu, s-a redus drastic numarul ingrijitoarelor, la o scoala cu peste 1000 de copii din Cluj-Napoca exista o singura ingrijitoare pe tura care trebuie sa se ocupe de curatenia si dezinfectarea a sute de metri patrati, dotarea cu materiale de curatenie fiind precara. Sunt toalete fara sapun, fara hartie igienica si doar cu apa rece, care sunt lucruri elementare si tin de un grad de civilizatie si nu sunt cazuri izolate”, a spus Radu.

Potrivit acesteia, subfinantarea sistemului este compensata prin contributiile parintilor, dar care nu acopera necesarul, astfel ca in scoli lipsesc materialele moderne de predare, care fac posibile metode active de predare.

„Din cauza subfinantarii, fiecare judet trebuie sa se incadreze intr-un anumit numar de posturi didactice, astfel ca apare o supraincarcare a claselor cu elevi si se ajunge la clase cu 35 de elevi”, a explicat aceasta.

O alta problema identificata este cea a personalului didactic slab pregatit care intra in sistem, copiii din actualele generatii fiind tot mai greu de gestionat, deoarece sunt total schimbati fata de cum erau elevii in urma cu 10 sau 20 de ani.

„Foarte multi profesori trecuti de 40 de ani, obisnuiti cu alt tip de elevi, se adapteaza mai greu, iar de aici apar diverse conflicte. Nu putem sa acuzam tot timpul copiii, daca tu, ca profesor, predai dupa aceleasi metode de 20 de ani in care dictezi, iar elevii doar scriu, e clar ca intervine o problema. Se merge pe metode traditionale de predare, de vina fiind si profesorul care nu se chinuie sa gaseasca metode noi, dar intervine si lipsa dotarii care nu ii permite sa faca mare lucru. Inca mai persista in sistemul public de invatamant mentalitatea potrivit careia profesorul este destept si le stie pe toate, iar elevul este prost, desi copiii au acces la informatii si vad ce se intampa in acest domeniu in lume, nu mai pot fi pacaliti. Daca nu vii cu ceva nou si interesant i-ai pierdut”, a mai spus Anca Radu.

Un alt aspect care ii indeparteaza pe elevi de invatare este programa scolara, considerata „invechita, depasita si anacronica”.

„La literatura romana, de exemplu, textele sunt cam aceleasi. Eu il iubesc pe Creanga, iubesc scriitorii clasici, dar nu mai sunt accesibili copiilor din ziua de azi, limbajul este total depasit, sunt scriitori moderni care sunt ignorati. Eu am dat Bacalaureatul in urma cu 26 de ani din Lapusneanu si continui sa predau Lapusneanu si acum, desi nu ii mai atrage pe elevi. De asemenea, programa este sufocanta, cunostintele teoretice pana in clasa a VIII-a la gramatica, matematica, fizica sau chimie sunt la un nivel inalt, astfel incat multi copii nu au capacitatea intelectuala pentru a face fata. Se face multa teorie fara partea practica, mai ales la fizica sau chimie, nu sunt notiuni practice care sa ii ajute in viata reala”, a precizat profesorul.

De asemenea, temele pentru acasa sunt exagerat de multe, iar vacantele si zilele libere sunt perioade in care copii primesc si mai multe teme, fara sa aiba timp de relaxare.

„Cred ca o mare responsabilitate in aceasta situatie revine si faptului ca nu a existat o stabilitate, s-au schimbat foarte des ministrii Educatiei, fiecare venind cu alta viziune, asftel ca nu exista coerenta. Daca un om este bolnav si prost, este mai usor de manipulat si nu se gandeste la altceva, nu are idealuri de atins, se gandeste doar la ziua de maine, cum se descurca. Oamenii destepti si informati deranjeaza in orice sistem, ei gandesc, nu le poti trasmite orice mesaj pentru ca il trec prin filtrul ratiunii. Cred ca exista o tendinta de a tine si profesorii captivi si de a-i impiedica sa semnaleze problemele din sistem, astfel incat pare ca totul e roz”, a mai subliniat Anca Radu.

Un alt aspect negativ semnalat este birocratia, in conditiile in care sunt foarte multe comisii la nivelul unei scoli care trebuie sa functioneze, care aduna dosare, acte si rapoarte de intocmit, astfel ca se pierde foarte mult timp fizic in loc ca acest timp sa fie folosit de un profesor pentru dezvoltarea personala si profesionala, pentru recreere sau familie.

„Iar la controale se tine cont de aceste dosare si fise si se aplica sanctiuni daca un profesor nu le-a completat la zi”, a precizat profesorul clujean.

Anca Radu a fost profesor de limba si literatura romana la un liceu de stat din Cluj-Napoca, iar in acest an a optat pentru invatamantul privat.

Resita

Un profesor preda patru materii, intr-o scoala din Caras-Severin

La scoala din comuna Ezeris, judetul Caras-Severin, opt din cei 14 profesori predau la cel putin doua materii, pentru ca nu se gasesc dascali care sa doreasca sa lucreze in localitate, care se afla intr-o zona muntoasa.

La unitatea de invatamant din comuna Ezeris, din judetul Caras-Severin, vor incepe noul an scolar 111 copii. Acestor elevi le vor preda 14 profesori, iar mai mult de jumatate dintre dascali s-au specializat in plus, astfel incat sa poata preda si alte materii. Asta pentru ca numarul copiilor este in scadere, dar si pentru ca nu se gasesc suficienti profesori care sa doreasca sa lucreze la scoala din comuna Ezeris, care se afla intr-o zona muntoasa.

“La scoala din Ezeris avem 111 copii, de la gradinita pana in clasa a VIII-a. Fiind o scoala din mediul rural, conform metodologiei, putem fi incadrati, noi avem mai multe calificari, in general. De exemplu, avem un invatator care este si institutor de limba engleza, este calificat. Noi suntem 14 cadre didactice si predam mai multe discipline, suntem calificati opt persoane care predam o a doua specializare. O materie sau chiar mai multe predam. Eu, de exemplu, am patru specializari pe care le si predau: istorie, geografie, civica si religie. Ne permit specializarile, sunt dublu specializari, eu am facut prima facultate Istorie – Teologie, dupa care am mai facut una de Geografie si automat pot sa predau patru discipline. Specializarea ne permite. Toti profesorii sunt calificati, nu avem necalificati. Am ajuns in situatia de a ne specializa pentru ca se gaseste greu personal, dar mai ales pentru ca sunt copii putini, suntem o comuna aflata intr-o zona de munte, in care natalitatea este foarte scazuta, scade pe an de trece, si atunci trebuie sa ne adaptam”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Cosmin Gheju, care preda la scoala din Ezeris.

Potrivit profesorului din judetul Caras-Severin, cei 14 dascali predau la scoala din Ezeris de cel putin 18 ani. Pentru ca numarul elevilor este prea mic, in unele sali invata si copii din trei clase in acelasi timp.

“Suntem aceeasi echipa de profesori din anul 2000. Se invata in regim simultan, nu avem ce sa facem. Nu avem clase de sine statatoare. Invata doua sau trei clase intr-o incapere, pentru ca sunt clase in care sunt doar trei sau patru copii. Exista o metodologie a invatamantului simultan, dar mai mult practica se invata, stim ca este in detrimentul elevului si al dascalului, dar asta este situatia”, a precizat Cosmin Gheju.

Comuna Ezeris este formata din satele Ezeris si Soceni, fiind asezata intre doua siruri de dealuri care formeaza depresiunea Ezeris. Populatia comunei Ezeris se ridica la aproape 1.300 de locuitori.

Galati

O educatoare de la o gradinita din orasul Galati a igienizat cu ajutorul parintilor clasa in care preda deoarece Primaria nu a alocat bani pentru unitatea de invatamant. Alti profesori din oras aflati in situatii asemanatoare au apelat la parinti si pentru diverse lucrari din spatiile comune ale scolilor si gradinitelor.

O educatoare din orasul Galati a povestit pe Facebook ca a fost ajutata la curatenie de tatal unui copil, iar banii pentru materiale au fost stransi de la parinti. Educatoarea spune ca s-a saturat sa astepte in fiecare vara ajutorul Primariei. Curatenia a fost facuta cu aproximativ 10 zile inainte de inceperea anului scolar, in conditiile in care Primaria Galati incearca in ultima saptamana de vacanta sa igienizeze o parte din scolile si gradinitele din oras.

„Dupa ce am asteptat o vara intreaga ajutorul Primariei, am cerut bani parintilor si cu un tatic am varuit clasa in aceasta saptamana. Data viitoare cand vom solicita ajutor, poate vom avea noroc. Va urez spor la rezolvat multe probleme din sistem”, a scris, pe Facebook, educatoarea Neti Guse.

Alti profesori de la colegiile importante ale orasului Galati au apelat la bunavointa parintilor pentru lucrari mai ample precum refacerea gardurilor, a holurilor, a curtilor interioare si a mobilierului.

Mediafax


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004979 (s)