News Flash:

NOUA LEGE A SALARIZARII. Salariu minim pe economie de 2050 de lei

12 Iulie 2016
1080 Vizualizari | 0 Comentarii
salariu marit
Negocierile privind legea salarizarii se desfasoara intre sindicate si reprezentantii Ministerului Muncii cu usile inchise. Exista, insa, surse apropiate negocierilor care au dezvaluit, ca printre solicitarile sindicalistilor se numara si dublarea, cu aproximatie, a salariului minim pe economie pana in 2020.

Proiectul despre care se discuta la Ministerul Muncii presupune dublarea salariului de la care porneste grila, dar si majorari alesalariului minim cu cate 200 de lei pe an pana in 2020.

Daca proiectul legii salarizarii ar fi adoptat in aceasta forma, ar insemna ca pana in 2020 salariul minim ar urma sa ajunga la 2050 de lei. Pentru a fi adoptata si a intra in vigoare, legea ar trebui sa fie gata pana la toamna, ca sa ajunga in Parlament, unde sa poata fi dezbatuta si votata pentru a putea fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2017.

Guvernantii se indoiesc, insa, ca ar putea pune in aplicare dorinta sindicatelor, intrucat au afirmat in repetate randuri ca bugetul de stat nu ar putea sustine o asemenea crestere salariala in aparatul bugetar.

In alta ordine de idei, angajatii din administratia publica au anuntat deja ca vor face greva marti, dupa declansarea de catre Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a conflictului colectiv de munca ca urmare a esuarii negocierilor cu ministrul Muncii, Dragos Pislaru, privind cresterea salariilor.

Sindicalistii FNSA sustin ca salariatii din administratia publica locala din Romania sunt cea mai slab platita si discriminata categorie de salariati din sistemul bugetar, majoritatea avand venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe luna).

"Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, personalul care isi desfasoara activitatea in consiliile judetene si primariile de pe intreg teritoriul tarii a fost vadit discriminat in raport cu angajatii din administratia centrala (care au beneficiat de cresteri salariale de pana la 70%)", se arata in comunicat.

Sindicalistii FNSA doresc majorarea salariilor de baza ale functionarilor publici si ale personalului din administratia publica locala cu 25% si acordarea normei de hrana pentru toti salariatii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminandu-se astfel discriminarile dintre cei care primesc si cei care nu primesc acest drept. 

ministerul muncii salariului minim legea guvernantii sindicatelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005515 (s)