News Flash:

Noi reclamatii privins functionarea cardului de sanatate

11 Mai 2015
1316 Vizualizari | 0 Comentarii
card sanatate
Medicii de familie reclama, intr-o scrisoare deschisa adresata sefului CNAS, derapaje privind folosirea cardului de sanatate, ei solicitand sa nu fie sanctionati daca acorda servicii medicale persoanelor fara card operational si sa fie desemnati specialisti IT care sa deblocheze cardurile blocate.
Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Angela Mazdrag, odata cu implementarea cardului de sanatate au aparut derapaje in sistemul medical, care continua sa se produca.
Conform sursei citate, problemele ivite in functionarea cardurilor de sanatate sunt numai responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, de aceea niciun medic nu trebuie sanctionat daca, in continuare, acorda servicii in afara cardului. In consecinta, medicii de familie cer, printr-o scrisoare deschisa adresata conducerii CNAS, adaugarea la legislatie a unei prevederi referitoare la acest aspect.
"Din cauza multiplelor probleme aparute ca urmare a blocarii frecvente a sistemului informatic e-Card al CNAS, cu imposibilitatea de a acorda servicii medicale asiguratilor si a declaratiilor in contradictie cu prevederile legislative, va solicitam completarea Ordinului nr. 388/186/2015 la art.1 alin. 3 cu specificatia ca *medicii de familie nu vor fi sanctionati* prin imputari sau neplata serviciilor in cazul acordarii serviciilor medicale persoanelor fara card operational", se arata in scrisoarea adresata de medicii de familie conducerii CNAS.
Potrivit documentului, toti medicii de familie si-au respectat obligatia contractuala privind achizitia de cititoare de carduri, schimbari de token-uri pentru semnarea electronica, acces la internet corespunzator, platind sume importante in acest scop.
"Functionarea sistemului informatic e-Card este in totalitate in responsabilitatea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Va solicitam sa dispuneti catre toate Casele Judetene de Asigurari aflate in subordinea CNAS sa stabileasca persoane de contact din cadrul departamentelor IT responsabile cu aceste atributii de a debloca toate cardurile blocate din judet. De asemenea, solicitam ca programul si datele de contact ale persoanelor desemnate sa fie trecute pe site-ul fiecarei case judetene si la intrarea in aceste institutii, spre informarea tuturor pacientilor asigurati. Medicii ofera pacientilor servicii medicale programate de care au nevoie, nu trebuie sa piarda timpul cu deblocari de carduri", se mai arata in scrisoare.
Patronatul medicilor de familie mai solicita precizari oficiale cu privire la activarea sau nu a "cardului primit de o persoana care este neasigurata in sistemul informatic" si ca, odata cu validarea retetei electronice (e-rp) cu cardul, casele de asigurari sa renunte la a mai solicita si formular de reteta pe hartie, "reteta putand fi gasita cu ajutorul cardului utilizat si in farmacii", se mai arata in scrisoarea trimisa presedintelui CNAS.
"La Buzau, la acest moment, sistemul functioneaza, dar avem foarte multe carduri cu care oamenii vin, carduri care au fost activate, iar acum apar ca fiind nevalide, afiseaza diferite erori, si sunt multe astfel de carduri. Lumea e nemultumita si pe buna dreptate. Oamenii vin sa-si ia retetele si nu pot pentru ca nu merge cardul. Eu astazi (luni - n.r.) am facut reteta fara card, dar asa ne putem trezi cand vine Curtea de Conturi ca ne iau banii din urma. Nu e normal", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Angela Mazdrag, care este medic de familie in Buzau.
In primele doua zile de la intrarea in vigoare a cardului de sanatate, sistemul informatic a fost accesat si de 15.000 de ori pe secunda, insa acum a intrat in normal si se inregistreaza numarul de accesari obisnuit, declara, joi, ministrul Sanatatii, Nicoale Banicioiu.
Ministrul Sanatatii preciza ca doar in primele doua zile de la intrarea in vigoare a cardului de sanatate au existat blocaje, pentru ca au fost mai multe accesari si s-a ajuns la 15.000 de accesari pe secunda, ceea ce reprezinta un flux foarte mare.
Introducerea cardului de sanatate, din 1 mai, nu modifica drepturile asiguratilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, pentru ca acestea se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.
De asemenea, copiii cu varsta pana in 18 ani, care nu au primit card de sanatate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005339 (s)