News Flash:

Noi proteste la Timisoara impotriva ingroparii bailor turcesti

17 Septembrie 2015
1231 Vizualizari | 0 Comentarii
baile turcesti
Presedintele Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane, Alexandru Vulpe, cinci directori de muzee, reputati istorici si arheologi, scriitori, artisti si arhitecti au semnat petitia online care a fost initiata pentru a opri ingroparea fostelor bai turcesti din Piata Libertatii, scoase la lumina in timpul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei. Autoritatile locale ignora demersul lor: specialistii au decis ca este mai bine ca ruinele sa fie ingropate, sustine primarul Nicolae Robu!
Dupa lungi discutii, reprezentantii Primariei Timisoara au anuntat ca solutia de ”punere in valoare” pentru care s-a optat in cazul fostelor bai turcesti descoperite in Piata Libertatii presupune acoperirea vestigiilor, pe motiv ca nu exista solutii tehnice nedistructive si resurse financiare pentru altceva in acest moment. S-a optat pentru conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie si nisip si punerea in valoare prin marcaj in pavaj, placute informative si amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorica, volumetrica, a cladirii bailor turcesti.
Ulterior a fost lansata o petitie online pentru a opri ingroparea vestigiilor – demers initiat de arheologul Alexandru Hegyi – si saptamana trecuta a avut loc si un protest in Piata Libertatii. Se cere conservarea ruinelor si expunerea lor libera.
Protestatarii continua sa adune semnaturi pentru salvarea patrimoniului arheologic, in timp ce oficialii primariei trateaza subiectul cu indiferenta.
Personalitati academice si culturale, istorici si arheologi, experti in conservarea patrimoniului si directori de muzee au semnat petitia.
„Printre cei 690 de semnatari ai petitiei (n.r. – numarul de semnatari pana miercuri la pranz) se afla si academicianul Alexandru Vulpe, presedintele Sectiunii de Istorie si Arheologie a Academiei Romane. De asemenea, protestul poarta semnaturile unor reputati istorici si arheologi precum Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice si Membru Onorific al Academiei Oamenilor de Stiinta, Gheorghe Lazarovici, Costin Fenesan, Cristina Fenesan, Coriolan Opreanu, Adrian Rusu, Alexandru Diaconescu, Viorel Achim, Eugen Teodor, Radu Ardevan. Au semnat petitia pentru salvarea bailor turcesti din Piata Libertatii si cinci directori de muzee: istoricul Victor Neumann, directorul Muzeul de Arta Timisoara, Claudiu Ilas, managerul Muzeului Banatului, Razvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie din Lugoj, Adrian Ardet, directorul Muzeului Judetean de Etnografie Caransebes, Gica Baestean, seful Muzeului arheologic Sarmisegetuza”, afirma Alexandru Hegyi.

primariei timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004536 (s)