News Flash:

Noi cercetari arheologice in Piata Sf. Gheorghe din Timisoara

27 Ianuarie 2015
1452 Vizualizari | 0 Comentarii
La solicitarea executantului lucrarilor de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei, arheologii au revenit, in plina iarna, in Piata Sf. Gheorghe, pentru sapaturi. Noul santier arheologic a fost deschis luni, 26 ianuarie 2015. Cercetarea se va desfasura insa pe un areal restrans, iar echipa coordonata de prof.dr. Florin Drasovean spera sa o finalizeze cat mai repede, cu atat mai mult cu cat conditiile meteorologice sunt extrem de grele.
Cercetarea arheologilor se desfasoara in doua puncte ale Pietei Sf. Gheorghe, in apropierea statiei de monitorizare a calitatii aerului, acolo unde santieristii sunt nevoiti sa faca excavari mai profunde, asa incat este nevoie de avizul de descarcare electrica. Arheologii spera sa nu inceapa ninsori abundente si sa poata incheia cat mai repede santierul.
Intre timp, cea mai importanta descoperire facuta de arheologi in Piata Sf. Gheorghe, zidul Geamiei ilustre din Pasalacul Timisoarei, se surpa zi de zi, caci dupa un an de la descoperirea sa nu s-a luat nicio masura pentru conservarea si restaurarea vestigiilor medievale.
Primul santier arheologic din centrul Timisoarei, in zona care va deveni pietonala, s-a deschis in Piata Sf. Gheorghe, in 3 decembrie 2013. Cercetarea s-a derulat in centrul pietei si pe latura de nord a acesteia. Cu o intrerupere in perioada sarbatorilor de iarna, santierul aici s-a incheiat in 13 februarie 2014.
Cele mai importante descoperiri sunt zidurile Moscheii Sultanului Invingator (numita in documente si Geamia ilustra si mare/djami serif-i kebir) si minaretul acesteia, edificiu construit dupa 1552, in pasalacul Timisoarei, necropola otomana in care s-au cercetat peste 160 de morminte, cele mai veche case construite in Cetatea Timisoarei, locuinte medievale de lemn, doua apeducte dintre care unul a functionat inaintea cuceririi otomane, fiind asadar cel mai vechi apeduct descoperit al Cetatii, zidurile bisericii iezuite. In perioada 10-31 martie, s-a desfasurat cercetarea pe latura de sud a Pietei Sf. Gheorghe. In fapt, arheologii au descoperit aici trei orase sub orasul de astazi.
Intre timp, zidurile Geamiei ilustre, acoperite doar cu o folie de nailon, fara nicio masura de conservare, se deterioreaza iremediabil, zi dupa zi, bucati din ele fiind deja surpate.

timisoarei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005993 (s)