News Flash:

Nicusor Constantinescu il ACUZA pe Raed Arafat: A schimbat destinatia elicopterului prabusit in lacul Siutghiol

16 Decembrie 2014
1117 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicusor Constantinescu
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, il acuza pe secretarul de stat Raed Arafat ca a schimbat destinatia elicopterului, care a fost preluat de SMURD fara acceptul sau, el sustinand ca la preluarea de catre SMURD elicopterul avea flotoare, iar acum nu mai are.
Nicusor Constantinescu a declarat, marti, ca acest elicopter a fost achizitionat de Consiliul Judetean in 2013, prin Programul Transfrontalier Romania-Bulgaria, iar destinatia lui era sa salveze vieti omenesti din Romania si Bulgaria, conform programului transfrontalier.
Constantinescu l-a acuzat pe secretarul de stat in MAI Raed Arafat ca a schimbat destinatia acestui elicopter.

BREAKING NEWS. Elicopter SMURD prabusit intr-un lac

TRAGEDIA din lacul Siutghiol: Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prabusit 
 
”Din pacate, destinatia acestui elicopter a fost schimbata de catre domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinatia contractului si s-a intamplat nenorocirea pe care ati vazut-o ieri. Asta este adevarul pe care nu vrea nimeni sa-l spuna (...) Am refuzat sa predau in 2013 acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fara sa isi asume cineva responsabilitatea schimbarii destinatiei. Eu, Nicusor Constantinescu, nu pot, ca s-a trezit domnul Arafat, sa schimb destinatia elicopterului, care este Romania-Bulgaria, care este configurat, pregatit (...) I-am spus: «domnule Arafat, domnule secretar de stat, daca vrei semneaza dumneata pe contract, anuleaza-l, semneaza, raspunde in fata lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeana si eu ti-l dau”, a sustinut presedintele CJ Constanta.
El a mai spus ca atunci cand a fost preluat de SMURD elicopterul avea flotoare, care i-ar fi putut permite sa aterizeze pe apa.
”Acest elicopter nu mai are folotoare, acest elicopter are doua motoare, ca daca se opreste unul sa functioneze celalalt (...) Sa raspunda cine a taiat flotoarele”, a mai sustinut Constantinescu.
Nicusor Constantinescu a transmis inca de luni seara un comunicat de presa in care a sustinut ca elicopterul care a cazut in lacul Siutghiol ar fi fost preluat de SMURD fara acceptul sau si ca achizitia acestuia este anchetata de DNA.
“Elicopterul Eurocopter are doua motoare, sisteme de zbor pe timp de noapte, flotoare, proprietatea Consiliului Judetean Constanta. A fost achizitionat prin Programul Transfrontalier Romania-Bulgaria in 2013, operat de Aerodromul Tuzla. In urma unei licitatii publice a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri UE. Achizitia elicopterului si costurile mentenantei lui (inclusiv orele de zbor minimale pe luna in numar de 5 ore zbor/pilot) sunt anchetate de DNA”, a afirmat Nicusor Constantinescu.
El a mai sustinut ca, desi este si vicepresedintele Comitetului Judetean de Urgenta Constanta, nu s-a putut implica in operatiunile de cautare si salvare intrucit instanta i-a interzis sa ia legatura cu angajatii CJ Constanta.
Elicopterul SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro. Aparatul de zbor a fost achizitionat direct de la producatorul Eurocopter, avea aproximativ 180 de ore de zbor si avea garantie pana la 1000 de ore.
Elicopterul, de tip EC 135, este un elicopter bi-motor, fiind echipat cu doua motoare Pratt & Whitney PW 206 B2 sau Turbomeca ARRIUS 2B2 dotate cu sistem de control digital FADEC (Control digital autonom al motorului). Elicopterele pot fi echipate pentru executarea misiunilor de sprijin a fortelor care mentin ordinea si siguranta publica cu: FLIR (sistem de observare electro-optic pe timp de zi si de noapte), NVG (ochelari de vedere pe timp de noapte), proiector pentru cautare si salvare (sunlight), megafoane pentru adresare publica, flotoare pentru zborul deasupra marii, troliu, echipament transport sarcini exterioare, dispozitiv pentru coborarea in rapel a luptatorilor.
Viteza continua maxima care poate fi atinsa de acest tip de elicopter este de 287 de kilometri la ora, altitudinea maxima de operare este de 6.500 de metri, iar greutatea totala maxima este de 2.835 de kilograme.
La bordul elicopterului SMURD prabusit se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani.
Toate cele patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului in lacul Siutghiol, iar operatiunile de cautare si salvare a acestora au durat peste 12 ore.
Medicul Laura Vizireanu a fost prima persoana recuperata de pompieri din apa. Aceasta a fost resuscitata initial de medicii de pe ambulanta timp de aproximativ 45 de minute, ea raspunzand manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta si internata in stare critica la sectia de terapie intensiva, unde a murit cateva ore mai tarziu.
A doua persoana gasita a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu salupa la mal in jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prabusirea elicopterului. Medicii i-au facut masaj cardiac si apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o ora, cadrele medicale facand tot posibilul sa-l resusciteze, incalzind corpul si incercand repornirea inimii, insa fara rezultat.
A treia persoana, pilotul elicopterului, a fost adusa la mal la miezul noptii, si in cazul acesteia fiind facute manevre de resuscitare timp de cateva zeci de minute, tot fara rezultat.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007724 (s)