News Flash:

Nicio scoala profesionala din Hunedoara nu mai are clase de otelari sau mineri

22 Septembrie 2016
992 Vizualizari | 0 Comentarii
mineri lonea
Niciuna din scolile profesionale din judetul Hunedoara nu mai are clase de pregatire a elevilor ca otelar, laminator sau miner, aceste meserii nefiind cerute pe piata muncii locala, potrivit datelor Inspectoratului Scolar (IS) Hunedoara. 
Numarul copiilor care studiaza in invatamantul profesional de trei ani a crescut, astfel ca acum in judetul Hunedoara functioneaza 32 de clase a IX-a, fata de 20 de clase a IX-a in anul scolar trecut. Aproape 700 de elevi din judetul Hunedoara au ales sa invete o meserie intr-o scoala profesionala, iar cele mai cerute specializari tin de industria serviciilor. 
'Avem o paleta destul de larga de meserii. Sunt foarte multe optiuni pentru mecanici auto, dar si pentru frizer, coafor, stilist, ospatar, bucatar, zidar, pietrar-tencuitor, sudor', a declarat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al IS Hunedoara, Claudia Anca. 
Toate clasele de invatamant profesional au incheiate contracte cu diversi agenti economici, la sediile carora elevii isi pot efectua orele de practica. Exista si firme care au selectat elevi pentru a-i angaja pe viitor, acestora fiindu-le oferite burse suplimentare fata de cele acordate de scoala. 
'Putem spune ca in judetul Hunedoara este o situatie fericita pentru ca sunt agenti economici care se implica foarte mult si ofera chiar burse suplimentare fata de cea profesionala, de 200 de lei, pe care o primesc elevii din invatamantul profesional', a adaugat reprezentanta IS Hunedoara. 
Elevii care urmeaza invatamantul profesional de trei ani pot sa-si continue educatia si la clasele serale de liceu. 
Meseriile de otelar, laminator sau miner erau cele mai raspandite in judetul Hunedoara la inceputul anilor 90. In combinatele siderurgice de la Hunedoara si Calan munceau peste 20.000 de siderurgisti, iar in minerit activau alte cateva zeci de mii de angajati. In prezent, combinatul siderurgic din Calan a fost desfiintat, la Hunedoara mai lucreaza circa 700 de angajati, iar in minele din Valea Jiului numarul salariatilor a scazut sub 6.000. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006461 (s)