News Flash:

Negocieri in impas la noul contract colectiv de munca de la Complexul Energetic Hunedoara

27 Iulie 2016
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
Complexul Energetic Hunedoara
Negocierile la noul contract colectiv de munca de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au fost suspendate pentru capitolul care priveste acordarea de plati compensatorii in cazul angajatilor care vor fi disponibilizati, dar si pentru cel care face referire la transportul gratuit al salariatilor la locul de munca, a declarat marti, pentru AGERPRES, presedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica. 
Liderul sindical a spus ca organizatia pe care o reprezinta a solicitat ca angajatii CEH care vor fi concediati colectiv sa beneficieze de un numar de doua pana la zece salarii compensatorii, acordate in functie de perioada ramasa pana la indeplinirea varstei de pensionare. Sindicatul asteapta acum un punct de vedere oficial din partea administratiei CEH. 
"Asteptam un raspuns din partea administratiei in ceea ce priveste salariile compensatorii in cazul disponibilizarilor de personal si in cazul transportului gratuit la serviciu. Daca aceste raspunsuri nu ne vor multumi, atunci vom solicita declansarea procedurii de conciliere pe aceste doua capitole, din contractul colectiv de munca, la Inspectoratul Teritorial de Munca", a afirmat Nica. 
Acesta a explicat ca solicitarea sindicatului este ca angajatii care vor fi disponibilizati si indeplinesc conditiile de pensionare pana in decembrie 2016 sa primeasca doua salarii compensatorii. Numarul salariilor compensatorii ar urma sa creasca la 4, 8 sau 10, in cazul angajatilor care la momentul disponibilizarii mai au unul, doi sau, respectiv, mai multi ani pana la indeplinirea conditiilor de pensionare. 
Valoarea unui salariu compensatoriu a fost stabilita ca media salariilor medii brute pe unitate la nivelul anului precedent. 
In cazul in care administratia CEH nu va oferi un raspuns favorabil sindicatelor, acestea sunt decise sa inceapa masuri de protest, care ar putea include si strangerea de semnaturi pentru declansarea unei greve generale. Consultarea salariatilor in legatura cu acest aspect este prevazuta pentru inceputul lunii august. 
Potrivit sindicatelor, de la CEH ar urma sa fie concediati colectiv 841 de salariati, incepand cu data de 1 octombrie. In conditiile in care actualul contract colectiv de munca este suspendat unilateral de catre administratie, angajatii ce vor fi disponibilizati nu vor beneficia de plati compensatorii, ci doar de venitul de completare ce se adauga la ajutorul de somaj pentru o perioada de doi ani de zile. 
In cadrul CEH lucreaza circa 6.300 de angajati la termocentralele Mintia si Paroseni, precum si la minele de huila Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan. 
CEH se afla in procedura de insolventa, cu datorii de 1,5 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei la bugetul statului. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1311 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006403 (s)