News Flash:

NEGOCIERI in curs la Ministerul Sanatatii, pe sporurile din sanatate. La discutii participa si Olguta Vasilescu

13 Aprilie 2018
887 Vizualizari | 0 Comentarii
311988maxim

Noi negocieri au loc, vineri dimineata, la Ministerul Sanatatii, intre reprezentantii sindicatelor din domeniu si ministrul Sorina Pintea, dupa protestele din ultima perioada din spitale. La discutii participa si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Discutiile vizeaza regulamentul sporurilor si cum ar trebuie acestea impartite la nivelul fiecarei unitati spitalicesti, aceasta fiind principala nemultumire a cadrelor medicale, care au protestat in ultimele zile in Capitala, dar si in tara.

La negocieri participa ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Sanatatii Sorina Pintea si reprezentantii sindicatelor din sanatate.

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, sustine, referitor la protestele din ultimele zile, organizate de cadrele medicale, legate de modul in care se acorda sporurile, ca nu toata lumea trebuie sa primeasca sporuri maxime.
"Este o problema care in ultima vreme a luat o turnura nedorita din punctul meu de vedere. Regulamentul de sporuri, cel nou, este in vigoare de la 1 martie. Acest regulament limiteaza sporurile pana la 85%. In lunile ianuarie si februarie au avut in vigoare regulamentul vechi, care prevedea un spor de pana la suta la suta. (..)Au fost nislte scaderi la personalul care nu a intrat in grila pana in 2022", a declarat ministrul Sanatatii la Romania Tv.

"La un spital, in luna februarie, un asistent medical pe specialitate care beneficiaza de un spor mare, 5.378 lei, in luna martie 4298 lei. O ingrijitoare la anatomie patologica, in luna februarie, 3.990 lei, repet, ingrijitoare de curatenie, in luna martie 3.700 lei. Aceste diferente se pot echilibra in functie de anvelopa salariala din sanatate pe fiecare luna. In sanatate salariile nu sunt fixe. Ele difera in fiecare luna in functie de numarul de zile lucratoare si atunci incercam sa gasim solutii pe reechilibrarea acestor salarii. Vom vedea exact situatia la 15 aprilie, vom vedea raportarile la Ministerul Finantelor si sunt convinsa ca vom gasi solutii.(..) Exista niste limite, nu toata lumea trebuie sa ia sporuri maxime. Toata lumea vrea sporuri maxime. E normal sa iti doresti venituri mari, dar pana la urma trebuie sa ne facem si o analiza a spitalului in care lucram.Si aici managementul si sindicatul au un rol foarte important. (..) Chiar merita toata lumea sporul maxim?", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Sorina Pintea a precizat ca intr-un spital din Bucuresti, intr-o sectie de terapie intensiva , asistentul medical principal, cu un spor nu maxim, ia 6120 lei.

"Mi se pare un salariul foarte bun pentru Romania. O infirmiera, 3263 lei, tot in acest spital. Un medic specialist, tot din acelasi spital din Bucuresti, din subordinea MS, ia in luna februarie, fara garzi, pentru garzi exista un contract separat, 9.300 de lei si in luna martie 15.431 lei. Nu am vazut pe nimeni sa iasa sa spuna <<Da, uite, s-au marit salariile, suntem multumiti>>", a spus Pintea.

Ministrul Sanatatii sustine ca regulamentul de sporuri a fost negociat cu toate sindicatele timp de o luna.

"Doamna ministru Pintea a vorbit despre salarii nete. 15.000 lei este un salariu net. Sunt si doctori care au ajuns la 22.000 lei. La ora actuala suntem aliniati la salariile medicilor cu ceea ce e in Europa Occidentala", a completat Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii.

Sute de asistente, infirmiere si medici de la Institutul "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan", dar si de la Institutul "C.C. Iliescu" au protestat, joi, in fata unitatilor spitalicesti, acestia fiind nemultumiti de scaderea sporurilor, despre care sustin ca au fost plafonate la 30%.

Angajatii de la Institutul de Pneumofiziologie "Marius Nasta", de la Spitalul de Urgenta "Sf. Ioan" si de la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" spun ca, din cauza acestor sporuri, salariile le scad chiar si cu 1.000 de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006653 (s)