News Flash:

Muzeul Cineastului Amator din Resita, singurul de acest fel din Romania, prezentat in Serbia

25 Septembrie 2016
1212 Vizualizari | 0 Comentarii
muzeu cineast
Muzeul Cineastului Amator din Resita, singurul de acest gen din Romania, a fost prezentat, sambata si duminica, la Alibunar, in Serbia, unde s-a desfasurat Targul de Turism Rural, in cadrul proiectului transfrontalier 'Un sfarsit de saptamana dulce la Fantana Fetei', derulat de Asociatia Euroland Banat in colaborare cu Municipalitatea Alibunar. 
'Muzeul Cineastului Amator cuprinde singurul muzeu de acest gen, privat, din Romania, deschis publicului, pe teme de cinematografie, cineamatorism, care ajuta fostii cineasti sa-si digitalizeze filmele. De asemenea, incercam sa promovam pastrarea aparaturii din fostele cinematografe ca sa ramana pentru viitor. Nu in ultimul rand, incercam sa promovam si un turism pe cinematografie, si anume sa vina turisti in Caras-Severin, sa faca fotografii, sa organizam ateliere de fotografie analogica sau digitala. In plus, pot veni turisti care sa promoveze Banatul si prin film', a declarat, duminica, pentru AGERPRES, Andrei Balbarau, cel care a infiintat acest muzeu la Resita. 
Muzeul are si un cineclub functional, cu sprijinul Casei de Cultura a Studentilor din Resita. Andrei Balbarau considera ca Banatul poate fi promovat si prin fotografie si film. 
'Ideea cred ca se potriveste foarte bine cu tema acestui targ care incearca sa promoveze turismul rural, produsele locale si mestesugurile din cele doua parti ale granitei, din Caras-Severin si din Banatul sarbesc. Am venit la acest targ sa ne facem cunoscuti, sa stie oamenii ca putem sa ii ajutam din acest punct de vedere. De asemenea, si partea sarba ar putea pastra tot ceea ce tine de cinematografie si fotografie, pentru a arata generatiilor viitoare parcursul acestora', a precizat Andrei Balbarau. 
Muzeul Cineastului Amator din Resita cuprinde peste 100 de camere de filmat, cea mai veche fiind produsa in Franta, in anul 1928, iar cele mai moderne sunt cele produse in anii '90. 
Tot in acest muzeu se regaseste si o adevarata colectie de aparate de proiectie, de la cele portabile, de 35 mm, la cele de 16 mm. Pentru formatul de 9,5 mm exista cateva camere de filmat, insa nu si alte aparate de proiectie si nici filme. 
In plus, aici poate fi gasita o colectie de documentatii ce au legatura cu cinematografia, de la Revista 'Filme Noi', cel mai vechi numar fiind din anul 1958, pana la o arhiva de documente legate de cinematografie, respectiv corespondente intre cinematografe sau problemele cu care se confruntau. Colectiile din anii '70, '80 si '90 sunt aproape complete. 
In Muzeul Cineastului Amator de la Resita pot fi gasite mai multe piese mici, cu ar fi roti dintate, piese de schimb pentru aparatele de proiectie, lampi de proiectie, o colectie de aparate foto, care sunt utilizate si in cadrul cineclubului resitean, si aparate de marit. 
'Sunt colectii destul de bine grupate, care reprezinta destul de bine activitatea de cineamator, de fotograf pe pelicula, dar si o particica din istoria cinematografiei. Desi sunt persoane care spun ca la acea vreme nu se difuzau filme bune, eu tin sa le contrazic si sa le spun ca erau prezentate filme bune, filme de Oscar. Singura parte negativa este ca acestea veneau cu intarziere in Romania', sustine Andrei Balbarau. 
Proiectul transfrontalier 'Un sfarsit de saptamana dulce la Fantana Fetei' se va incheia in luna noiembrie, iar valoarea totala a acestuia este de 300 de mii de euro. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005759 (s)