News Flash:

Muzeul Aurului, unic in Europa

2 Noiembrie 2013
1429 Vizualizari | 0 Comentarii
Apreciat de autorităţi ca un simbol al oraÅŸului, Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, adună, în vitrinele sale, peste 1.300 de exponate din aur nativ ÅŸi mai mult de 1.000 de eÅŸantioane minerale, valoarea pieselor care pot fi văzute de turiÅŸti fiind inestimabilă.

'AÅŸ putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată aÅŸa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume', a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Redeschis pentru public în decembrie 2012, după aproape cinci ani în care clădirea s-a aflat într-un proces de modernizare, muzeul a fost vizitat, în prima jumătate a acestui an, de câteva mii de turiÅŸti. Oamenii au fost atraÅŸi de forma exponatelor, unele dintre acestea putând fi asemuite cu o ÅŸopârlă, o pană sau un cristal, în vârful căruia se află grăunÅ£e din aur. De aceea, unele piese au primit denumiri ca 'Harta României Mari', 'Pana lui Eminescu', 'Åžopârla de aur' sau 'Balerina'.

Autorităţile locale doresc să pună în valoare potenÅ£ialul muzeului, prin introducerea acestuia într-un circuit turistic denumit 'Drumul Aurului'. Proiectul prevede vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum închise, ÅŸi vizitarea unei galerii din perioada romană, unde exploatarea aurului se făcea în urmă cu peste 1.900 de ani. În acest context, Primăria Brad ÅŸi-a manifestat intenÅ£ia fermă de a prelua în administrare clădirea muzeului ÅŸi exponatele, pentru că acum acestea se află în patrimoniul a doi proprietari.

'Principala problemă a acestei colecÅ£ii este faptul că exponatele se află în patrimoniul statului, aÅŸa cum este ÅŸi normal. Pe de altă parte, clădirea aparÅ£ine Companiei Minvest Deva. Primăria doreÅŸte să preia în administrare atât clădirea, cât ÅŸi exponatele, deoarece noi considerăm că le vom putea pune în valoare mult mai bine. Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România', a explicat primarul municipiului Brad.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deÅ£ine eÅŸantioane recoltate de geologi ÅŸi mineri care au lucrat în diferite exploatări din MunÅ£ii Metaliferi. Circa 80% dintre eÅŸantioane provin din zona Brad - Ruda, Musariu, Valea Morii ÅŸi BrădiÅŸor, acestea fiind prezentate aÅŸa cum au fost scoase din subteran. SpecialiÅŸtii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1383 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008145 (s)