News Flash:

Ministrul Justitiei, despre raportul Comisiei de la Venetia pe legile Justitiei: Este un raport intermediar, care poate fi completat

16 Iulie 2018
754 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat, luni, referindu-se la raportul Comisiei de la Venetia pe legile justitiei, ca este un raport intermediar, care poate fi completat, iar daca ministerul va fi solicitat sa participe la redactarea pozitiei Romaniei pe acest subiect, pentru a fi trimisa comisiei, va contribui.
"Este vorba despre un raport intermediar, ceea ce inseamna ca chiar dansii, pana la sesiunea din octombrie, il vor definitiva si completa. (...) Cunosc puterea recomandarilor Comisiei de la Venetia, exprimata printr-un aviz, fie el si intermediar", a declarat Toader, care a precizat ca daca Ministerul Justitiei va fi solicitat pentru elaborarea punctului de vedere al Romaniei, care va fi transmis Comisiei, evident ca va contribui.

Toader a amintit ca cele trei legi au constituit initiativa parlamentara, ceea ce inseamna ca raspunsul cel mai adecvat si motivat poate fi primit de initiatori si de la comisia speciala.

El si-a exprimat surprinderea ca prevederea referitoare la reducerea varstei de pensionare pentru magistrati nu a fost sesizata desi legile au trecut de multe ori prin control de constitutionalitate.

"Nimeni nu a criticat aceasta solutie", a remarcat ministrul.

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor. Expertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005844 (s)