News Flash:

Ministrul Finantelor: La rectificare am alimentat fondul de rezerva al Guvernului, care era zero/ Cand vor fi semnate contractele pentru schema de ajutor de stat/ OUG pentru scaderea TVA in turism de la 9% la 5%

12 Septembrie 2018
3708 Vizualizari | 0 Comentarii
buget

Ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marti seara, ca la rectificarea bugetara, a fost alimentat fondul de rezerva al Guvernului care ajunsese pe zero, deoarece s-au facut plati de 600 de milioane de lei doar pentru despagubirea persoanelor afectate de inundatii.
„La rectificare noi am alimentat acest fond de rezerva care era la momentul respectiv zero, pentru ca am platit foarte mult si pe partea de inundatii”, a declarat Eugen Teodorovici, marti la TVR 1.

„Mai mult a fost (n.r - 100 de milioane de lei), pentru ca am platit foarte mult anul acesta pentru calamitati naturale”, a adaugat ministrul.

Intrebat daca banii din fondul de rezerva al Guvernului au plecat si catre plata salariilor, ministrul Finantelor a precizat ca „din fondul de rezerva nu poti sa duci in salarii, duci in partea de investitii, in zona asta de refacere a unor proiecte de infrastructura. 600 de milioane de lei s-au dus numai pe zona aceasta, inundatii”.
Oficialul MFP a mai precizat ca dezastrele produse de calamitatile naturale „nu au fost anticipate cand s-a facut bugetul pe 2018, de asta este nevoie si de rectificare”.

Proiectul de rectificare bugetara a fost publicat vineri seara in Monitorul Oficial. In Monitorul Oficial de vineri a, 7 septembrie, u fost publicate Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018 si Ordonanta de Urgenta pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2018. Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, 5 septembrie, prima rectificare bugetara pe anul 2018, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Pentru schema de ajutor de stat au fost depuse multe proiecte. Contractele vor fi semnate in octombrie

In doua zile de la deschidere, pentru schema de ajutor de stat, s-au depus foarte multe proiecte, a anuntat ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici.

„Ieri (luni – n.r.), s-au depus la Ministerul de Finante, schema aceea faimoasa, HG 807, pentru proiecte de minimum 3 milioane de euro, in zona economica si s-au depus foarte multe proiecte si sumele sunt foarte mari si importante. Pana la final de octombrie, chiar vom semna aceste contracte, pentru ca oamenii de afaceri care au depus proiectele sa le poata si incepe in economie”, a detaliat Teodorovici, la TVR 1.

Investitorii pot depune de luni, 10 septembrie, cererile de finantare pentru schema de ajutor de stat 807/2014, iar bugetul alocat in acest anul pentru emiterea de acorduri pentru finantare cu plata in perioada 2019-2021 este de 614 milioane lei.

„Bugetul de 614 milioane de lei reprezinta prima alocare bugetara din anul 2018 din bugetul schemei de ajutor de stat neutilizat pana in anul 2018 in valoare de 1,8 miliarde lei”, a precizat MFP intr-un comunicat de presa din 29 august. Aceasta suma este cu 3,8% mai mica decat cea anuntata initial ca buget anual alocat programului, respectiv de 638 milioane de lei (aproximativ 145 de milioane de euro).

Valoarea minima a investitiei pe care o pot solicita investitorii este de 13,5 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro). Operatorul economic poate demara proiectul de investitii dupa depunerea cererii de acord pentru finantare. Cererile de acord pentru finantare se depun in sesiune continua, pana la data epuizarii bugetului anual. Companiile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau cel in activitate, atat IMM-uri, cat si intreprinderi mari.

Cererile de acord pentru finantare, insotite de documentele justificative, se transmit la Registratura generala a Ministerului Finantelor Publice, din Bd. Libertatii nr. 16, sector 5, Bucuresti, mentionandu-se pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituita prin H.G. nr. 807/2014”. Aceste cereri se analizeaza si se solutioneaza in ordinea inregistrarii si in limita creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale.

MFP va publica pe site-ul sau, saptamanal, lista cererilor de acord pentru finantare depuse si stadiul analizei acestora (in analiza, s-a emis acord, s-a emis scrisoare de respingere, in asteptare, dupa caz). Cererile de acord pentru finantare nesolutionate pana la data epuizarii creditelor de angajament si bugetare aprobate prin legile bugetare anuale se restituie companiilor.

„In cazul in care, in urma evaluarii se emit scrisori de respingere a cererilor de acord pentru finantare, si astfel raman disponibile credite de angajament si bugetare cererile de acord pentru finantare ramase in asteptare, care nu au facut obiectul evaluarii din cauza faptului ca ajutorul solicitat depasea bugetul alocat, se vor analiza in ordinea inregistrarii. Pentru Cererile de acord pentru finantare, aflate initial in asteptare, termenele de analiza/solutionare prevazute de actul normativ vor curge de la data publicarii pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a listei saptamanale a cererilor depuse”, se explica intr-un document de presa al Finantelor.

Toate informatiile privind conditiile care trebuie indeplinite in vederea obtinerii finantarii si modul de completare a documentelor necesare se regasesc la sectiunea Ajutor de stat – H.G. nr. 807/2014. In plus, orice intrebari, sesizari si solicitari de clarificari referitoare la prevederile acestui mecanism de finantare pot fi adresate prin intermediul platformei dedicate, aflata la dispozitia operatorilor economici pe site-ul MFP, sustin reprezentantii ministerului.

Teodorovici: Saptamana viitoare este posibil sa dam OUG pentru scaderea TVA in turism de la 9% la 5%

Masura de reducere a TVA-ul in turism de la 9% la 5% poate fi adoptata saptamana viitoare de catre Guvern, a anuntat ministrul finantelor publice, Eugen Teodorovici.

„S-a anuntat TVA-ul de la 9% la 5% in zona de turism. Este posibil sa avem, saptamana viitoare, un proiect de Ordonanta de Urgenta tocmai pentru a scadea TVA-ul de la 5% la 9% in zona de turism si produse din zona aceasta. (...) S-a dovedit a fi o masura buna, atunci cand a fost luata in anii trecuti, a produs efectele scontate in economie, chiar daca unii s-au grabit sa spuna: «Uitati cata gaura da la buget daca renunti la TVA de la 24 la 9%. Din contra, a fost efectul exact invers”, a declarat Teodorovici, marti seara, la TVR 1.

De asemenea, voucherele de vacanta vor fi pastrate, a reiterat ministrul finantelor. „Va ramane voucherul, nu banii, care se duc in salariu. Ramanand voucher-ul, banii se consuma in Romania”, a adaugat ministrul finantelor.

Marti, 21 august, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca premierul Viorica Dancila i-a transmis ca vrea sa dea o ordonanta de urgenta pentru reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agrement de la 19% la 5%, iar pentru apele termale TVA va fi 0%.

„Doamna prim-ministru mi-a spus ca intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta privind reducerea TVA la serviciile hoteliere de la 9 la 5%, la parcurile de agreement si de wellness de la 19% la 5%, iar redeventa pentru apele termale sa mearga la 0%. Ungaria are 0%. Noi avem o bogatie inimaginabila in ceea ce priveste apele termale tamaduitoare. Sunt 31 de statiuni de interes national roman, sunt 20 si ceva de statiuni balneoclimaterice", a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, marti seara la Antena 3.

Liderul social-democrat a adaugat ca prin aceasta OUG vor fi infiintate si doua fonduri, unul care vine in sprijinul agentilor economici care vor sa faca investitii si un altul pentru autoritatile locale pentru a facilita investitiile in infrastructura.

„Am avut o discutie initial cu doamna premier. Ce mi-a zis este ca vrea sa adopte aceasta ordonanta. Vrea de asemenea sa creeze doua fonduri. Un fond pentru a sprijini agentii economici care investesc acolo si un fond special pentru acest sector, care are un potential urias, pentru autoritatile locale, ca sa investeasca in infrastructura respectiva. Nu se poate. Ungaria nu are atata bogatie ca noi, dar are un turism mai dezvoltat pe zona balneara decat are Romania si Romania are de zece ori mai mult potential, daca nu si mai bine", a completat Dragnea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005788 (s)