News Flash:

Ministrul Cazanciuc vorbeste despre o noua lege a amnistiei si gratierii

17 Decembrie 2014
956 Vizualizari | 0 Comentarii
Robert Cazanciuc
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a subliniat necesitatea construirii de noi penitenciare si, implicit, nevoia de investitii in acest domeniu, fiind vorba despre un deficit de peste 10.000 de locuri in penitenciarele din Romania. In opinia lui, un parteneriat cu Comisia Europeana pentru construirea de noi inchisori este cea mai viabila solutie pentru Romania, lasand insa de inteles ca nici o noua lege a amnistiei si gratierii nu ar fi exclusa.
Invitat la dezbaterile pe bugetul pe 2015 a Ministerului Justitiei, Robert Cazanciuc a vorbit despre nevoia de investitii pentru construirea de noi penitenciare. Potrivit ministrului Justitiei, in Romania exista un deficit de cel putin 10.000 de locuri in inchisori, insa problema apare cand vine vorba despre costurile pentru constructia unui nou penitenciar.
"O sa continuam sa facem mici investitii in anumite penitenciare, din pacate locatia in care se afla un penitenciar nu permite extinderea si cresterea capacitatii de cazare. Nu avem alta solutie decat construirea de la zero penitenciare, e un efort bugetar foarte mare, 60-80 de milioane de euro minim un penitenciar si nu vom putea sa sustinem doar din efort national, de aceea am facut un apel la Comisia Europeana", a declarat Cazanciuc.
De altfel, ministrul Justitiei a explicat ca fara un program national finantat din resurse proprii, plus sustinerea partenerilor internationali, problema nu va putea fi rezolvata.
"In momentul de fata avem doua propuneri din partea partenerilor americani si britanici pentru un parteneriat public-privat pentru un penitenciar, suntem in curs de examinare a acestor solutii. Fara un program national din resurse bugetare nationale nu vom putea demara constructia unui nou penitenciar", a precizat acesta.
In plus, Ministerul Justitiei se asteapta si ca, pe viitor, instantele sa dea verdicte alternative, ca un efect al noului Cod penal. Intrebat daca o noua lege a amnistiei si gratierii reprezinta o solutie pentru aerisirea inchisorilor, Cazanciuc a lasat o astfel de decizie la latitudinea opiniei publice, precizand insa ca un astfel de proiect ar putea fi o rezolvare.
"Amnistia si gratierea sunt prevazute in Constitutie si in legi. Daca ele sunt sau nu o solutie, acest lucru trebuie stabilit doar in urma unei dezbateri publice. Noi nu am initiat un asemenea proiect, incercam mai degraba sa initiem acest proiect european impreuna cu Italia pentru a construi capacitati noi. Daca societatea civila va considera ca amnistia si gratierea pot fi solutii, cu siguranta putem pune in dezbatere publica si aceasta solutie", a conchis Cazanciuc.
In decembrie 2013, deputatii din comisia juridica au avizat favorabil proiectul de lege privind amnistia si gratierea, un proiect extrem de controversat. Timp de aproape un an de zile, proiectul a fost tinut la sertar, pentru ca in prima zi dupa ce Klaus Iohannis a castigat alegerile actul normativ sa fie respins. In explicatia sustinatorilor proiectului pentru amnistie si gratiere, aceste masuri sunt necesare pentru a rezolva problema insuficientei locurilor din penitenciarele din Romania.
Gandul.info 

cazanciuc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1346 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007298 (s)