News Flash:

Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice proiectul Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020

19 Iunie 2016
940 Vizualizari | 0 Comentarii
raluca pruna
Ministerul Justitiei anunta ca supune dezbaterii publice proiectul de hotarare a Guvernului privind Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) 2016-2020, la elaborarea caruia s-au avut in vedere concluziile si recomandarile auditului independent al SNA 2012-2015.
Potrivit unui comunicat, "Ministerul Justitiei anunta ca supune dezbaterii publice proiectul de hotarare a Guvernului privind Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) 2016-2020, la elaborarea caruia s-au avut in vedere concluziile si recomandarile auditului independent al SNA 2012-2015, realizat cu sprijinul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE)".
"Toate institutiile publice centrale si locale, precum si intreprinderile publice, vor indeplini procedurile de aderare la strategie in termen de trei luni de zile si vor trimite Ministerului Justitiei planurile de integritate aferente in termen de sase luni. In iulie 2018, Ministerul Justitiei va prezenta un raport intermediar de progrese si, daca va fi cazul, va propune actualizarea strategiei", se spune in comunicat.
Potrivit Ministerului Justitiei, “scopul principal al SNA 2016-2020 este promovarea integritatii, prin aplicarea riguroasa a cadrului normativ si institutional de prevenire si combatere a coruptiei in Romania. (...) SNA 2016–2020 propune cresterea calitatii si impactului implementarii prevederilor privind transparenta institutionala in sectorul public. Efectul masurilor de transparenta institutionala va fi in continuare potentat prin corelarea SNA cu actiunile asumate prin Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa.”
In acelasi timp, sunt propuse modificari legislative privind consilierul de etica, interdictiile post-angajare si protectia avertizorului de integritate si sunt introduse mecanisme concrete de gestionare a esecului de management prin evaluari ex-post, dezvoltarea de masuri particularizate post incident si corelarea evaluarii performantei manageriale cu cea a integritatii institutionale.
“Strategia reflecta, totodata, cele mai recente angajamente asumate de Romania in plan international in cadrul Summit-ului Anticoruptie de la Londra, fiind incluse masurile anticoruptie aferente Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisa, recomandarile GRECO din rundele III si IV de evaluare, precum si reiterarea unui obiectiv strategic national - aderarea la OCDE, inclusiv la Conventia si Grupul de lucru anti-mita. Strategia urmareste cresterea gradului de cunoastere si intelegere a standardelor de integritate de catre angajati si de catre beneficiarii serviciilor publice, consolidarea performantei in combaterea coruptiei prin mijloace penale si administrative, cu accent pe stabilitatea legislativa si institutionala a cadrului anticoruptie care a generat performante in activitatea DNA si ANI, precum si cresterea gradului de recuperare a produselor infractiunilor, urmand cele mai bune practici din alte state membre UE si consolidarea practicii judiciare, prin nou-infiintata Agentie Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)”, se mai arata in comunicat.
Secretariatul tehnic al SNA va fi asigurat de Ministerul Justitiei si va oferi expertiza, indrumare si suport metodologic institutiilor care vor adera la SNA.
Totodata, Ministerul Justitiei va comunica Parlamentului Romaniei, anual, o sinteza a stadiului de implementare a SNA.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006652 (s)