News Flash:

Mii de credinciosi l-au condus pe ultimul drum pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu

1 Octombrie 2014
1116 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarhul Romaniei, Prea Fericitul Daniel, impreuna cu un sobor de mitropoliti si episcopi au savarsit, miercuri, slujba speciala de inmormantare a mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, in prezenta a mii de credinciosi, preoti si inalti prelati care au venit sa-si ia ramas bun de la cel care le-a fost Intaistatator timp de 52 de ani. 
Arhiereul banatean a fost inmormantat cu onoruri militare intrucat in anul 2000 a primit Ordinul National 'Pentru Merit' in grad de mare cruce, conferit de presedintele Emil Constantinescu. Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Nicolae Corneanu a fost coborat in gropnita Catedralei Mitropolitane, unde se afla si predecesorul sau, mitropolitul Vasile Lazarescu. 
Prea Fericitul Daniel a elogiat eruditia, corectitudinea, bunatatea si iubirea de aproape a mitropolitului Nicolae, punctand faptul ca la recomandarea acestuia a urcat in cea mai inalta treapta a Bisericii Ortodoxe Romane. 
La funeralii au participat si au trimis coroane institutii din tara, reprezentanti ai tuturor bisericilor crestine din Banat, dar si din partea reprezentantelor diplomatice. 
Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a trecut la cele vesnice, duminica noaptea, la resedinta mitropolitana. 
In varsta de 90 de ani, este considerat a fi cel mai longeviv mitropolit al Romaniei. Intaistatatorul ortodocsilor banateni a avut mari probleme de sanatate, cardiace si diabet, dar si suferinte renale, in ultima perioada fiind internat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara de doua ori. 
Nicolae Corneanu s-a nascut pe 21 noiembrie 1923 la Caransebes si din 1962 a fost arhiepiscop al Timisoarei si mitropolit al Banatului, iar in 1992 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. 
Intre anii 1942-1946 a urmat Facultatea de Teologie la Bucuresti. In aceeasi perioada a urmat cursurile Facultatii de Filologie si ale celei de Litere. In 1949 si-a sustinut teza de doctorat cu titlul 'Viata si petrecerea Sfantului Antonie. Inceputurile monahismului crestin pe Valea Nilului'. In 1949 a devenit profesor suplinitor la Academia Teologica Ortodoxa Romana din Caransebes. Intre anii 1956-1958 a fost profesor de limbile greaca si franceza la Seminarul Teologic 'Ioan Popasu' din Caransebes, iar in 1959 conferentiar la Institutul Teologic din Sibiu, unde a predat teologia simbolica si limba greaca. A conferentiat la Oxford, la Universitatea Humboldt din Germania si la Fundatia 'Pro Oriente' din Viena. 
Incepand din 1949, a activat in administratia Mitropoliei Banatului ca secretar si consilier. La 15 decembrie 1960 a fost ales episcop al Episcopiei Aradului. La 17 februarie 1962 a fost ales arhiepiscop al Timisoarei si Caransebesului si mitropolit al Banatului. La 4 martie 1990 l-a hirotonit ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei pe Daniel Ciobotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. 
La 11 iulie 2012, Corneanu a anuntat Patriarhia printr-o scrisoare ca se retrage din functie, motivele invocate fiind cele de sanatate, insa imediat s-a afirmat ca s-ar fi razgandit. 
De-a lungul timpului a primit mai multe distinctii: 1964 - Ordinul Steaua Republicii Populare Romane clasa a II-a, 1978-1981 - Membru in Comitetul Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, din 1992 - Membru de onoare al Academiei Romane; 1997 - Premiul 'Pentru intreaga activitate inchinata adevarului, dreptatii si libertatii, valori supreme ale umanitatii', conferit de Grupul pentru Dialog Social; 2000 - Ordinul National 'Pentru Merit' in grad de Mare Cruce, conferit de presedintele Emil Constantinescu. 
A ctitorit 45 de lacasuri de cult, inclusiv in perioada predecembrista, dar si invatamantul teologic seminarist din Timisoara si Arad, dupa cel din Caransebes. 
A fost prima fata bisericeasca din Romania care a recunoscut ca a colaborat cu fosta Securitate. AGERPRES.ro
Foto: Evz.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005471 (s)