News Flash:

Mesajul presedintelui Iohannis pentru timisorenii care au iesit in strada in decembrie 1989: "Lor le datoram libertatea si democratia"

18 Decembrie 2015
1240 Vizualizari | 1 Comentarii
revolutionarii
Presedintele Klaus Iohannis a postat, miercuri, un mesaj pe Facebook, la implinirea a 26 de ani de la inceputul protestelor din Timisoara care au dus la caderea dictaturii comuniste, potrivit caruia romanilor care s-au sacrificat in acea perioada le datoram acum "libertatea si democratia".
"In urma cu 26 de ani, la Timisoara s-a strigat in strada “Libertate”! In acea zi istorica, timisorenii au declarat, prin actiunea lor temerara, dictatura vinovata de cei 45 de ani de teroare. Din curajul si determinarea lor s-a nascut Revolutia romana, care a condus in cateva zile la prabusirea regimului comunist. Astazi, se cuvine sa ne indreptam gandurile catre cei care au facut sacrificiul suprem si sa nu uitam ca lor le datoram libertatea si democratia", se arata in mesajul presedintelui, postat pe Facebook.
In 16 decembrie 1989, la Timisoara s-a iesit masiv in strada si tot atunci s-a strigat pentru prima data "Jos Ceausescu". Astfel, in dimineata acelei zile, sustinatorii pastorului Laszlo Tokes se adunau pentru a doua zi consecutiv in fata locuintei acestuia pentru a-l sustine. Speriat de numarul mare de sustinatori, Tokes a iesit la fereastra si le-a vorbit oamenilor, asa cum facuse si cu o zi inainte.
Cateva ore mai tarziu, protestatarii, al caror numar crescuse, au umplut Piata Maria, unde se afla si resedinta lui Tokes. Mitingul de sustinere s-a transformat rapid in protest social, iar acesta a fost momentul in care Revolutia a izbucnit, iar la Timisoara oamenii au stat sapte zile pe strazi.
Bilantul celor sapte zile ale Revolutiei de la Timisoara arata ca peste 90 de persoane si-au pierdut viata luptand pentru libertate, iar alte peste 370 au fost ranite. Aproximativ 850 de oameni au fost ridicati de pe strazi si inchisi fie la penitenciar, fie in arestul Militiei, in acele zile, pentru ca au indraznit sa se ridice impotriva lui Nicolae Ceausescu. Mediafax.ro

timisoara s jos ceausescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005970 (s)