News Flash:

Medicii psihiatri si pedopsihiatri se revolta

2 August 2016
1205 Vizualizari | 0 Comentarii
medic arest
Comunitatea medicilor psihiatri si pedopsihiatri romani se afla in situatia de a face anumite precizari in legatura cu informatiile prezentate pe unele canale mass-media, ca urmare a recentelor evenimente din Centrul Sfanta Maria din Bucuresti.
Recunoastem si sustinem rolul deosebit de important al mass-media in promovarea sanatatii si avansarii reformei sistemului medical, tocmai de aceea dorim sa facem o serie de precizari pentru acuratetea informatiilor distribuite.
Eforturile noastre se indreapta constant spre destigmatizarea si imbunatatirea serviciilor in domeniul sanatatii mintale. In acest sens, semnalam mass-mediei ca se aduce un prejudiciu grav prin prezentari eronate ale abordarii psihiatrice si utilizarea unor termeni stigmatizanti de genul 'medici monstri'ori 'medicamente-droguri'. Aceste atitudini aduc un deserviciu regretabil persoanelor care prezinta probleme de sanatate mintala, copiilor ce se afla in institutiile de ocrotire a minorilor si tuturor persoanelor, adulti si copii, care ar putea sa necesite sprijin profesionist la un moment dat.
Stigmatizarea profesiei de medic psihiatru si pedopsihiatru conduce la dezorientarea pacientilor si la indepartarea lor de serviciile de asistenta in sanatatea mintala, ingreunandu-le recuperarea si integrarea socio-profesionala.
De aceea, consideram oportun sa facem cunoscute aspectele de mai jos, pentru a intelege mai bine intreg contextul in care profeseaza un pedopsihiatru si un psihiatru in Romania:
—Numarul de medici specialisti pedopsihiatri din Romania este insuficient, astfel incat sunt situatii in care acesta consulta 20-30 pacienti zilnic. 
—Echipa multidisciplinara este extrem de slab reprezentata sau total absenta in diversele institutii care ofera servicii medicale (spital, ambulatoriu de specialitate, centru de sanatate mintala), dar si in institutiile de ocrotire a minorilor. Nu exista suficienti psihologi, psihoterapeuti, psihopedagogi, logopezi, asistenti sociali, asistenti medicali, kinetoterapeuti, pedagogi, infirmieri, pentru a satisface nevoile din fiecare sector si nu exista deloc asistenti medicali supraspecializati in nursing psihiatric si pedopsihiatric. 
—Toate instrumentele de diagnostic psihiatric si toate abordarile terapeutice psihiatrice presupun un interval de timp mai mare de 30 minute, cate sunt alocate in prezent unui pacient prin Normele Contractului Cadru 2016-2017, dar si multiple evaluari in dinamica: interviul cu copilul, interviul cu apartinatorii, aplicarea de scale, chestionare de interviu, consiliere psiho-educationala etc. Toate acestea nu se pot desfasura pe parcursul celor 30 minute. 
—In conformitate cu toate ghidurile internationale si ale Ministerului Sanatatii din Romania, tratamentul psihofarmacologic trebuie obligatoriu completat cu o abordare complexa multidisciplinara (psihoterapie, logopedie, kinetoterapie etc). Serviciile psihoterapeutice conexe actului medical sunt decontate intr-o proportie clar limitata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin Normele Contractului Cadru 2016-2017. Astfel, accesul la diversele forme de psihoterapie este redus, in mare parte din cauza costului suplimentar, dar si a supraaglomerarii specialistilor insuficienti numeric. In acest context de desfasurare a activitatii profesionale, medicul pedopsihiatru din Romania se afla de multe ori in situatia de a putea utiliza doar instrumentele psihofarmacologice pentru a obtine o remisie rapida a simptomelor si o reintegrare optima a pacientului in mediul familial/scolar/social. 
—Protocoalele actuale si ghidurile de practica sunt insuficient elaborate in comparatie cu cele internationale, ceea ce limiteaza deciziile medicului cu privire la indeplinirea actului medical.
Comunitatea medicilor psihiatri si pedopsihiatri din Romania apreciaza ca este necesara implicarea institutiilor statului: Guvernul Romaniei prin Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei, Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog CNSMLA, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiu Psihologilor, autoritatile locale, pentru adaptarea conditiilor practice din Psihiatria Pediatrica din Romania la normele Comunitatii Europene: 
—adaptarea si armonizarea protocoalelor terapeutice si ghidurilor de specialitate cu ghidurile internationale, de catre o comisie alcatuita din medici specialisti de psihiatrie pediatrica; 
—crearea/deblocarea de posturi care sa acopere necesarul real de specialisti din toate profesiile membre ale echipei terapeutice. 
Consideram ca se impune ca sefii de catedre din specialitatea psihiatrie pediatrica si organizatiile profesionale — S.N.P.C.A.R. si A.R.P.C.A.P.A, sa ia atitudine publica si sa faca demersurile legale necesare pentru ca psihiatrii de copii si adolescenti sa poata aplica ceea ce au invatat pe parcursul anilor de rezidentiat.
Facem totodata un apel ferm la responsabilizarea mass-media in relatarea corecta si judicioasa a informatiilor despre afectiunile psihice si despre modalitatile terapeutice, prin folosirea un limbaj adecvat, contribuind astfel la educarea publicului larg si la incurajarea apelarii la specialisti, a celor ce se confrunta cu o suferinta psihica.
Starea de sanatate a copiilor reprezinta piatra de temelie pentru sanatatea mintala a intregii populatii din Romania, in prezent si in viitor.
Membri ai comunitatii medicilor psihiatri, pedopsihiatri si profesiilor asociate 
Detalii suplimentare: 
Dr. Viviana Falculete, 
Medic Psihiatru 
Tel. 0721.337.383 
vivianafalculete•yahoo.co.uk
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005955 (s)