News Flash:

Medicii avertizeaza: "Renuntati la acest obicei! Distruge inima, ficatul si rinichii!

14 Noiembrie 2017
1427 Vizualizari | 0 Comentarii
coji de seminte

Exista in Romania cateva expresii haioase legate de consumul de seminte prajite sarate. Cum ca ar fi “sport national” sau denumirea lor populara de “bomboane agricole”. Semintele de floarea-soarelui, prajite si tavalite prin sare, sunt foarte gustoase si indragite de romani. Acestia consuma in fiecare an aproape 13.000 de tone de seminte, insa, nutritionistii avertizeaza ca acest obicei aparent banal nu este deloc bun pentru sanatate.

Consumate in starea lor naturala, cruda, sau coapte la cuptor, semintele de floarea-soarelui, cat si cele de dovleac, sunt o sursa excelenta de sanatate. Aceste seminte sunt bogate in vitaminele E, B1, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, in tryptofan si fitosteroli (ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange), scrie epochtimes-romania.com.
Odata prajite cu sare, acestea devin un pericol pentru organism.

Rinichii sunt afectati de sarea in exces
Rinichii sunt cei mai afectati din cauza excesului de sare, spun nutritionistii. Cantitatea maxima de sare pe zi este de 5-6 grame. Or, noi mancam pana si de 15 ori mai multa sare, spun specialistii.

Sunt toxice pentru ficat
Pe de alta parte, semintele prajite cu sare, fie ele de floarea-soarelui ori de dovleac, sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvolta compusi cancerigeni.
Acestia sunt extrem de toxici pentru ficat si pot, de asemenea, sa creasca riscul de cancer al colonului.

Provoaca hipertensiune
Nutritionistii mai spun ca explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales in randul tinerilor, are drept cauza si consumul de alimente foarte sarate, printre care si semintele prajite.
Astfel ca printre pericolele consumului de seminte sarate se numara hipertensiunea si bolile asociate acestei probleme, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral sau cancerul renal.

Ingrasa
Persoanele care au probleme cu greutatea ar trebui sa evite pe cat posibil consumul de seminte sarate pentru ca sarea in exces favorizeaza retentia de apa in organism.

Consumate insa in stare cruda sau prajite la cuptor si adaugate la salate si la diferite preparate din legume, semintele de floarea-soarelui, asigura chiar succesul curelor de slabire, datorita cantitatii mari de proteine pe care o contin (circa 40%). Astfel, vor declansa senzatia de satietate si va vor ajuta sa stati departe de mancare. Proteinele sunt cunoscute pentru rolul lor de a transforma grasimile in energie, accelerand metabolismul.

Nu trebuie sa renuntati total la acest obicei de a sparge seminte, insa retineti ca 100 de grame de seminte prajite si sarate de floarea-soarelui contin peste 250 de calorii, deci un consum moderat nu va atrage prea multe efecte negative asupra organismului.


provoaca hipertensiune ingrasa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1265 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007307 (s)