News Flash:

Medicamentele pe care ar trebui sa le eviti daca vrei sa ai o gura sanatoasa

19 Iulie 2019
3344 Vizualizari | 0 Comentarii

Efectele adverse sunt principalele preocupări atunci când alegem să luăm medicamente. Multe dintre medicamente fac bine pe de o parte și rău pe de altă parte. Totuși, există o serie de medicații care ar trebui evitate pentru a avea o gură sănătoasă. 

Medicamente care îți pot afecta sănătatea orală

Medicamentele pe care le luăm pot avea efecte secundare care afectează sănătatea orală. De exemplu,  gingiile umflate și gura uscată sunt consecințe comune în urma unor tratamente medicamentoase. 

Aspirina

Banala aspirină sau acidul acetilsalicilic este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator.

Printre efectele adverse ale folosirii acidului acetilsalicilic se află și sângerarea gingiilor, care poate duce în timp la boli mai grave, cum ar fi parodontoza, despre care poți afla mai multe citind părerea avizată a unui specialist în parodontologie.

Antibioticele

Antibioticele sunt medicamente ce se eliberează doar cu prescripție medicală și se folosesc doar împotriva infecțiilor cu bacterii conform materialului scris de dr. Rodica Tănăsescu. La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele bucale pot fi unele dintre consecințe. 

Antihistaminicele

Antihistaminicele, precum și antidepresivele, afectează sănătatea orală și cantitatea de salivă produsă de organism, crescând riscul apariţiei cariilor dentare şi a infecţiilor de la nivelul cavităţii bucale. Xerostomia, cunoscută și sub numele de sindromul gurii uscate, poate fi cauzată și de consumul excesiv de alcool sau tutun. Efectele negative ale antihistaminicelor sau antidepresivelor asupra sănătății orale depind foarte mult de durata tratamentului, dar și de doza administrată. Această afecțiune poate fi tratată prin simpla ajustare a dozelor sau prin modificarea tratamentului.

Tetraciclina

Tetraciclina este un caz aparte pentru dantură. Folosirea acesteia poate duce la modificări ale culorii dinților. La numai câteva săptămâni de la administrarea acestui antibiotic, pe suprafața dinților pot apărea pete galbene sau chiar maro închis, care nu se curăță la periajul clasic. Atunci, se poate apela la procedura de albire dentară.

Imunosupresoarele

Medicamentele utilizate pentru inhibarea activităţii sistemului imunitar în cazul unui transplant sau al afecţiunilor autoimune pot avea efecte secundare asupra cavității orale. Acestea cresc riscul dezvoltării unor boli ale gingiilor. Simptomele care pot însoți aceste afecțiuni sunt: gingii roșii, inflamate și sensibile, respirație urât mirositoare sau ușoare sângerări la nivelul gingiei în timpul periajului dentar.


aspirina antibioticele antihistaminicele tetraciclina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1301 (s) | 43 queries | Mysql time :0.010063 (s)