News Flash:

Medic timisorean, premiat de Academia Romana

18 Noiembrie 2014
2737 Vizualizari | 0 Comentarii
conf dr Ligia Petrica
Printre laureatii din acest an ai Premiilor Academiei Romane se numara si un medic timisorean - conf. dr. Ligia Petrica, membru al corpului didactic de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara si medic primar in medicina interna si nefrologie in cadrul Clinicii de Nefrologie „Prof. Dr. Constantin Zosin” de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara. Volumul conf. dr. Petrica, monografia intitulata „Kidney and Brain - a common pathophysiology; a shared fate” („Rinichiul si Creierul - fiziopatologie comuna; prognostic similar”) aparuta la Editura Lambert Academic Publishing din Saarbrücken (Germania), in anul 2012, a primit premiul „Gheorghe Marinescu” al Academiei Romane, Sectia Stiinte Medicale, scrie ziuadevest.ro
”Obiectivele principale ale monografiei au fost acelea de a aduce in discutie aspecte legate de epidemiologia bolii cerebrovasculare in contextul bolii cronice de rinichi, trecandu-se apoi la descrierea mecanismelor patogenice ale remodelarilor vasculare cerebrale, a metodelor de evaluare a particularitatilor structurale si functionale ale vascularizatiei cerebrale la pacientii renali si a expresiei clinice a acestora. De asemenea, sunt tratate formele particulare ale bolii cerebrovasculare la pacientii renali (microangiopatia cerebrala diabetica, afectarea cerebrovasculara din rinichiul polichistic), precum si conceptul de neuroprotectie aplicat pacientilor cu boala cronica de rinichi. In mod special, aceasta parte a monografiei doreste sa redimensioneze conceptul protectiei de organ ca notiune aflata la interdisciplinaritatea nefrologiei cu neurologia. Complicatiile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate, semnificativ crescuta, la pacientii cu boala cronica de rinichi, indiferent de etiologia si stadiul acesteia. Complexitatea interrelatiei dintre boala cronica de rinichi si boala cerebrovasculara a suscitat un interes deosebit in ultimii ani, in lumea nefrologilor, dar si a neurologilor, deopotriva. Desi literatura de specialitate isi extinde informatiile in acest domeniu, pana in momentul actual, problematica bolii cerebrovasculare privita din perspectiva bolii cronice de rinichi nu a fost abordata sub forma unei monografii structurate”, spune conf. dr. Ligia Petrica.
”Continutul acestei monografii introduce, pe langa date din literatura de specialitate, si concluzii care se desprind din experienta personala a autoarei, materializata in ultimii 10 ani in lucrari stiintifice sustinute si publicate in tara si strainatate. Referintele bibliografice, departe de a epuiza datele din literatura de specialitate, se apropie de ultimele cunostinte in domeniu. Lucrarea este redactata intr-un stil clar, concis, bine sistematizat si structurat, ceea ce fac parcurgera sa facila si intersanta pentru medicul practician. De asemenea, se impune sublinierea implicatiilor practice ale lucrarii prin semnalizarea particularitatilor interrelatiei boala cerebrovasculara-boala cronica de rinichi si redimensionarea notiunii de interdisciplinaritate a medicinei interne,” se precizeaza in referatul lucrarii.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1112 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006466 (s)