News Flash:

Medic: Intepaturile insectei tigrul de platan nu au efecte negative asupra sanatatii omului

9 August 2018
1154 Vizualizari | 0 Comentarii
tantari

Intepaturile tigrului de platan, o insecta care s-a dezvoltat din cauza caldurii si a plantarii de platani, nu au efecte negative asupra sanatatii omului sustin medicii. Primaria Capitalei a desfasurat o campanie de stropire impotriva daunatorilor, insa din cauza ploilor acestea nu au avut efect.

”Bucurestiul se confrunta cu aceste insecte micute denumite tigri de platan. Fac parte din familia plosnitelor, au dimensiuni de la 3 la 5 mm. (...) Nu s-au constatat imbolnaviri ale omului in urma intepaturilor tigrilor de platan. Nu e o situatie similara cu cele a capuselor sau tantarilor. (...) La om produc o muscatura care se manifesta printr-o mica pata rosie, insotita de mancarime, iar uneori durere sau bubite. Senzatia de mancarime poate dura cateva zile si poate fi foarte intensa, in special la copii”, a spus, pentru MEDIAFAX, dermatologul Mihaela Leventer.

De asemenea, medicul mai precizeaza ca senzatia de mancarime aparuta in urma intepaturii acestei insecte poate fi ameliorata folosind o compresa.

„Daca senzatia de mancarime este puternica, se poate aplica o compresa rece sau o mixtura mentolata. Sunt si produse medicale de tip crema sau antiinflamatoare, care pot fi aplicate pe zona respectiva si reduc senzatia de mancarime. Pacientii alergici pot avea manifestari mai vizibile, mai intense. In aceasta situatie, se administreaza tratamente antialergice si tratamente local, daca este cazul”, a mai adaugat medicul.
Insectele au devenit suparatoare pentru bucuresteni, mai ales pentru ca numarul lor a crescut foarte mult in ultima perioada.

"Au fost adusi multi platani in ultimul timp, iar odata cu ei au venit si daunatorii. Pana acum 4-5 ani in Bucuresti nu existau acesti daunatori. Anul acesta, fiind un an cu ploi multe si temperaturi medii, au venit foarte multi. Nu este periculoasa, oamenii se sperie mai mult cand o simt pe mana, nu ciupeste, este o insecta care se hraneste exclusiv cu seva platanului”, a declarat pentru MEDIAFAX, Tudorel Popa, seful Serviciului de Protectie a Plantelor din cadrul Primariei Capitalei.

Inca de la inceputul verii, Primaria Municipiului Bucuresti a realizat mai multe campanii de stropire, pentru eradicarea acestor daunatori, insa din cauza ploilor acestea nu au avut efect.

”S-au facut tratamente cat s-a putut. De vreo doua saptamani nu prea mai facem ca a plouat, iar pe timpul ploii tratamentul nu are efect. De luni, am inceput din nou. Asupra copacilor au efecte negative. Se hranesc cu seva de pe frunze. Se inmultesc in special in zona parcurilor. In urma tratamentelor aplicate, ei isi cauta loc de retragere si de aceea pleaca spre locuri luminoase, cum ar fi casele”, a adaugat Tudorel Popa.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006418 (s)