News Flash:

Margarina si branza topita fac rau organismului copiilor! Evitati-le!

28 Iulie 2015
1270 Vizualizari | 0 Comentarii
margarina

Cel mai cunoscut si mai respectat nutritionist roman, Mihaela Bilic, ne avertizeaza abrupt si fara ipocrizii: reclamele sunt mincinoase, iar unele produse sunt, cu adevarat, odioase. 
 
Mihaela Bilic: Nu! Nu! Vad mereu reclame la crenwursti, care nu sunt un produs de calitate, si vad reclamele acelea revoltator de manipulatoare in care apar femei care pun margarina pe paine! Oamenii buni, dar exista Untul, de ce sa le dam copiilor margarina sau branza topita? Astea nu sunt alimente din categoria premium. Am tot spus, dati-le mai putin cantitativ, dar dati-le alimente care sa fie sanatoase. Exista in tara noastra si o comoditate la unele mame, si o lipsa de informare crasa la altele, si o lipsa de educatie nutritionala generalizata, din pacate, care este inadmisibila intr-o tara care face parte din Uniunea Europeana in anul 2011, unde nu exista un program de nutritie. Nu exista asa ceva.

Marea Dragoste / Tango:  In ceea ce priveste margarina, eu te contrazic, am participat la o tabara specializata unde am asistat la seminarii in care ni s-a explicat ca untul contine acizii aia grasi saturati, care fac rau organismului, in timp ce margarina, cea care se produce acum, este mult mai sanatoasa.

Mihaela Bilic: Nu, deci atentie! Este ca si cum te duci la un seminar despre un medicament. Deci, totdeauna, cine comanda intrunirea respectiva prezinta informatia in favoarea lui,, este atat de multa manipulare in informatie incat fiecare le intoarce cum vrea!

Marea Dragoste / Tango: E demonstrat stiintific ca margarina nu este recomandata?

Mihaela Bilic: Absolut.


Marea Dragoste / Tango: Atunci e ilegal sa i se faca reclama.

Mihaela Bilic: Nu, nu este ilegal. Se scoate din context si se spun anumite lucruri care sunt adevarate. Si de o parte si de alta este adevarat, depinde cum anume prezinti. Daca tu, din adevarul ala care este mic, faci ceva mare, concluzia finala este „margarina este buna”. Iar eu nu zic ca margarina este rea, spun doar ca untul este mai bun.

Marea Dragoste / Tango: Tocmai, eu am inteles ca untul este otrava curata.

Mihaela Bilic: Este o nebunie. Pentru ca era un seminar organizat de margarina.

Marea Dragoste / Tango: Dar eu chiar am crezut, cu adevarat...

Mihaela Bilic: Sunt convinsa! Gandeste-te ca mie, ca medic, ca sa ma convinga, mi-au adus o fetita sa amestece margarina in fata mea. Asta este... Pe principiul ca, daca voi vreti sa ma convingeti sunteti liberi s-o faceti, dar eu stiu care e adevarul.

Marea Dragoste / Tango: Deci care e adevarul? Ca untul e mai bun decat margarina?

Mihaela Bilic: Da. Pentru ca untul este un produs natural, o grasime care asa se gaseste ea in lapte, la modul ca are o cantitate de grasimi saturate, pentru ca alea sunt solide, are vitamina A si D, care este prezenta in mod natural in lapte si care este in proportiile bune si trebuie sa fie asa. De ce sa mananc ulei vegetal pe paine, pe care pot sa-l mananc ca atare, ca ulei vegetal pe care-l scurg dintr-o sticla, si care are vitamina E? Dar de ce sa amestec uleiul vegetal, de ce sa-l amestec intr-o forma solida, care nu este naturala, si sa-i adaug vitamina A si D din unt? Eu nu caut sa distrug margarina, dar cei care o produc ar trebui sa-mi demonstreze de ce sa fie buna? Nu e pe principiul ca noi trebuie sa demonstram ca margarina e rea. Nu, demonstreaza-mi tu de ce margarina ar trebui sa existe ca produs! Pentru ca ea a existat intre razboaie, cand era criza si cand oamenii nu puteau pune ulei pe paine, deci a fost produsa intr-un moment de criza. Este ieftina si este un produs de criza. Atata timp cat exista untul pe care-l face natura, parerea mea este ca nu trebuie sa mai inventam altceva. Trebuie sa mancam unt, pentru ca untul este miraculos si atat.

Marea Dragoste / Tango: Ca gust, ca placere, sau de ce untul e miraculos?

Mihaela Bilic: Nu, din punct de vedere stiintific. Adica acelea sunt grasimile cu adevarat naturale. Daca vrem sa mancam grasimi din unt, la modul sa aiba vitamina A si D, le mancam din unt - si atunci grasimea este saturata si este mai tare. Daca vrem sa mancam grasimi vegetale cu alti acizi grasi nesaturati, mancam ulei. Untul are unii si uleiul are altii. Deci mancam unt si mancam ulei, care are vitamina E. Dar le mancam ca atare. Uleiul se mananca sub forma lichida, o lingura pe zi, untul se mananca sub forma solida, un pachetel de 10 g pe zi. Dar nu le amestecam si nu inventam margarina intre ele. Pentru ca fiecare dintre ele are suficient de multe calitati, incat sa satisfaca nevoile pe care trebuie sa le satisfaca. Aceasta inventie a industriei alimentare, in care noi incercam sa scoatem dintr-un produs ieftin, cum este uleiul, o chestie care este ieftina, cum este margarina, si sa scoatem ca are si calitati de unt, este de fapt un nonsens. Si atunci eu nu vreau sa particip la toata aceasta demonstratie pentru ca eu n-am nevoie sa fiu convinsa. Dupa parerea mea, margarina n-ar trebui sa existe. Punct. Si gata. Demonstratia s-a incheiat, pentru ca nu este nevoie de ea. Demonstram ceva in momentul in care ne dorim un produs. A, ca exista o margarina care e cu sterol care sa reduca colesterolul, asta iarasi este o gaselnita, pentru ca acest sterol exista si in alte alimente. Putem sa-l punem in paine, nu trebuie sa-i punem in margarina. Sterolii vegetali care mai blocheaza absortia de colesterol din intestin pot sa-i pun si in paine, nu in margarina. Deci ei pornesc de la premisa: margarina trebuie sa existe, hai sa demonstram care sunt calitatile ei. Nu, eu spun: margarina nu trebuie sa existe. Si gata.

Marea Dragoste / Tango: Dar ne face rau daca mancam margarina?

Mihaela Bilic: Acum intram intr-un subiect delicat, pentru ca din ce in ce procesele de fabricatie au fost imbunatatite, ei spun ca nu mai exista atati acizi grasi trans. Dar eu intreb de ce sa existe si 1% acizi grasi trans produsi de voi industrial, cand as putea sa nu am nici un risc. Adica de ce sa spun a scazut riscul de la 30% la 10% cand ar putea sa fie zero?

Marea Dragoste / Tango: Si in alte produse nu exista acizi grasi trans?

Mihaela Bilic: Exista si in alte produse, dar sunt naturali. Ce face natura nu este periculos. Informatia poate fi manipulata si de multe ori se exagereaza. Atat de mare este problema cu margarina incat sunt normale eforturile lor de a demonstra ca are calitati. Dar, 2% din acesti acizi grasi, care sunt in carnea de miel, sunt in branza, sunt facuti de natura. Ei sunt 2% din alimentatie, iar daca ii mananc ca atare, nu-mi fac absolut nici un rau, apropo de modificarea profilului lipidic din sange, pe cand aceia care sunt creati industrial fac rau. Si atunci, si aici intram intr-o alta discutie. Nu toti acizii grasi trans sunt rai, ci aia care sunt sintetizati industrial.

Marea Dragoste / Tango: Iar untul este perfect natural?

Mihaela Bilic: Este grasimea din lapte, pe care si tu acasa poti s-o legi. Untul se extrage din lapte la modul ce e grasime se ridica deasupra si se culege. Si eventual se centrifugheaza sa-i mai scoata din lapte si sa devina cat mai curat. Si exista unt cu 40% grasime, care este tartinabil ca e moale, si restul e lapte sau este unt cu 80% grasime, care are grasime pura, pura, pura.

Marea Dragoste / Tango: Si de care sa luam?

Mihaela Bilic: Depinde de gust. Daca-l iei pe acela cu 80% grasime, va trebui sa mananci mai putin, daca-l iei pe acela cu 40% grasime, este divin, pentru ca este si moale si, culmea, pentru ca are doar 40% grasime inseamna ca poti manca de doua ori mai mult. Dar este natural, asa il face natura. Si nimic din ce face natura nu este periculos. Noi am rupt echilibrul. Noi creem niste monstri, inclusiv in domeniul nutritiei.

Marea Dragoste / Tango: Dar laptele, iarasi, ni se spune sa nu mancam, sa nu bem lapte din acela cu grasime ....

Mihaela Bilic: Fereasca Dumnezeu! Si aici este doar o problema de echilibru personal si de ratie calorica. Pentru ca, de exemplu, apropo de grasime, un copil nu are voie pana la 2 ani sa bea decat lapte integral, pentru ca alimentatia lui trebuie sa fie 55% grasime, care este un fel de concentrat de energie din care el creste. Creierul are in proportie de  peste 80% numai grasime, deci daca nu ii dam ce trebuie n-are din ce sa se dezvolte. Copiii n-au voie sa bea decat lapte integral. Dar tie, care ai probleme de silueta ti se spune sa nu bei, pentru ca grasimea, din punct de vedere caloric, are 9 calorii intr-un gram. Daca tu bei un pahar, e ca la ciocolata sau ca la zahar. Daca tu bei un pahar de lapte pe zi, nu conteaza cata grasime are, dar daca bei doi litri pe zi, e prea mult.

Sursa: Revistatango.ro


mihaela bilic margarina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004786 (s)