News Flash:

Manifestari in judetul Arad la implinirea a 72 de ani de la eroicele lupte purtate de Armata Romana pe Valea Muresului

19 Septembrie 2016
1155 Vizualizari | 0 Comentarii
manifestari armata
Peste 200 de persoane au luat parte sambata la manifestarile comemorative organizate in localitatile Radna-Lipova si Paulis, din judetul Arad, cu ocazia implinirii a 72 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944, purtate de Armata Romana pentru apararea Defileului Muresului. 
Cu aceasta ocazie, au fost depuse coroane de flori la troita din incinta UM 0911 din Radna si a fost oficiata o slujba religioasa la Cimitirul Eroilor din localitate. 
Si la Paulis a avut loc o slujba religioasa oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Timotei, arhiepiscop al Aradului. 
Primarul comunei Paulis, Ioan Turcin, a declarat ca din cei peste 1.800 de militari ai Scolii de subofiteri in rezerva de la Radna, care au luptat in urma cu 72 de ani pe aceste meleaguri, mai sunt in viata doar 6, carora in semn de inalta pretuire Consiliul Local al comunei a hotarat sa le confere titlul de Cetatean de Onoare. 
La manifestarile de sambata au luat parte reprezentanti ai administratiei publice judetene si locale, cadre militare active sau in retragere, reprezentanti ai Filialei Lugoj a Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva sau in Retragere. 
La granita de vest a tarii, dupa 23 august 1944, cand Armata Romana a intors armele, germanii si hortistii au inceput ofensiva la 5 septembrie. Aradul a fost ocupat pe 11 septembrie, iar unitati din Corpul Alpin german au continuat ofensiva pe valea Crisului Alb, unde drumul le-a fost barat prin jertfa de sange a elevilor scolii de ofiteri de rezerva de la Ineu, in crancenele lupte de la Beliu si Prunisor. 
Pe Valea Muresului si-a continuat inaintarea Divizia hortisto-ungara "Budapesta", avand un efectiv de circa 20.000 de militari. Inaintarea le-a fost oprita in pusta Paulisului de cei 1.808 militari ai Detasamentul Paulis, format din trei batalioane de elevi de la Scoala de subofiteri in rezerva de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie si divizionul 61 Artilerie grea. In cursul luptelor, din cei 755 de ofiteri, sergenti si elevi ai Scolii de la Radna au dat jertfa de sange 62, intre care si comandantul lor, capitanul Ion Fatu, alti 380 fiind raniti. 
Timp de o saptamana, ostasii romani au rezistat eroic unui inamic mult superior atat ca numar, cat si ca tehnica de lupta, pana la sosirea marilor unitati care i-au determinat pe inamici sa se retraga. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1151 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005421 (s)