News Flash:

Mai multe persoane au fost retinute de DNA in judetul Timis, pentru evasiune fiscala

21 Februarie 2016
1621 Vizualizari | 0 Comentarii
arest la domiciliu2
Cristian Popa, Dragos Negoita, Ionut Ivancea, Ioan Cadariu si Tailor Cacareaza au fost retinuti joi seara pentru 24 de ore de procurorii DNA.
Cei cinci au fost dusi la audieri in urma perchezitiilor desfasurate joi dimineata in judetul Timis intr-un dosar al procurorilor anticoruptie. Suspectii sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si evaziune fiscala in forma continuata.
Procurorii DNA spun ca liderul grupului de evazionisti ar fi fost Cristian Popa si totul ar fi inceput inca din 2007.
„Incepand cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt si de drept al mai multor societati comerciale, a constituit un grup infractional organizat avand drept scop comiterea unor infractiuni de evaziune fiscala, urmarind in principal eludarea platii, catre bugetul de stat, a TVA aferenta operatiunilor comerciale de cumparare-vanzare de cereale si plante tehnice. In concret, s-a retinut ca societatile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achizitionat cereale si plante tehnice de la persoane fizice si juridice, fara documente legale de provenienta (cu consecinta directa a eludarii TVA aferente), aceasta marfa fiind vanduta mai departe catre beneficiarii finali (de regula, societati cunoscute, mari comercianti de cereale), cu consecinta directa a colectarii TVA aferente. Urmarind anularea TVA de plata datorata bugetului de stat (TVA colectata minus TVA dedusa), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul marfurilor (intre vanzatorul real al marfurilor si beneficiarul final) mai multe societati comerciale de tip fantoma”, spun procurorii DNA, scrie tion.ro.
Aceste firme fantoma aveau un singur rol – acela de a furniza documente fictive pentru a colecta TVA-ul, iar apoi de a deduce aceasta taxa catre firmele controlate de Cristian Popa, inclusiv de catre beneficiarii finali ai marfurilor, care nu a mai fost virata bugetului de stat.
„Ulterior, aceste societati comerciale de tip fantoma, controlate si coordonate de ceilalti inculpati care au aderat, respectiv au sprijinit grupul infractional initial constituit de inculpatul Popa Dumitru Cristian au fost radiate sau instrainate unor cetateni straini. Prin aceasta conduita infractionala, inculpatii au cauzat bugetului de stat un prejudiciu in cuantum de 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro). In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane”, transmit procurorii DNA.

dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1281 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005109 (s)