News Flash:

Lucrarile de consolidare a aripii de NV a Castelului Huniade, finalizate pana la inceputul lunii decembrie

18 Septembrie 2016
1339 Vizualizari | 0 Comentarii
huniade
Lucrarile de consolidare a aripii de NV a Castelului Huniade din Timisoara, in cadrul caruia functioneaza Muzeul National al Banatului (MNB), vor fi finalizate pana la inceputul lunii decembrie, fiind incepute de aproape zece ani. 
'La lucrarile de consolidare de la MNB am avut o problema destul de delicata. Am avut intalniri cu institutiile implicate in proiect (...) si am facut diligentele ce-i permiteau constructorului sa continue lucrarile. Acolo avem o telenovela de zece ani. Prin ultimul act aditional pe care l-am semnat recent, constructorul si intreaga echipa si-au luat angajamentul sa termine lucrarile pana in prima saptamana a lunii decembrie', a declarat vineri presei Roxana Iliescu, vicepresedinta Consiliului Judetean (CJ) Timis. 
Roxana Iliescu a spus ca terminarea lucrarilor de consolidare este extrem de importanta, intrucat de aceasta etapa depinde accesarea unor alte resurse financiare, inclusiv a unor fonduri europene sau a altor surse, care sa permita continuarea lucrarilor de reconditionare a Castelului Huniade. 
'Constructorul termina proiectul pe aripa de N-V, iar noi trebuie sa accesam fonduri sa terminam consolidarea intregii cladiri si apoi reconditionarea pana la sfarsit. Consider ca trebuie sa incepem reconditionarea tot cu partea de N-V, dupa consolidare, pentru a permite publicului accesul si a ne folosi de acea parte ca spatii expozitionale', a completat Roxana Iliescu. 
Pe vechiul exercitiu financiar, CJ Timis ar fi beneficiat de o finantare europeana de 10 milioane de euro pentru aceste lucrari, dar proiectul a fost pierdut de fosta administratie intrucat nu s-au executat la timp lucrarile prevazute in proiectul primar, care a fost conceput eronat. 
'Pe noul exercitiu bugetar unional CJ Timis poate accesa doar 5 milioane de euro de euro pentru acest proiect, iar solutia trebuie sa fie de asa maniera incat sa nu ne blocheze accesarea si in viitor a altor surse de finantare, pentru ca putem accesa pentru acelasi obiectiv mai multe surse de finantare. Poate si din resursele proprii ale CJ', sustine vicepresedinta CJ Timis. 
Castelul Huniade din Timisoara a fost complet inchis publicului din 2006, cand au inceput lucrarile de consolidare. 
Impunatoarea cladire era in risc major de prabusire, ceea ce a impus luarea unor masuri urgente de punere in siguranta a cladirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza constructiei. Pe langa acestea, s-a avut in vedere si punerea in valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere functional si arhitectural a fatadelor in concordanta cu principiile conservarii si restaurarii monumentelor istorice, amenajarea curtii interioare, remedierea unor degradari arhitecturale, reamenajarea spatiilor si adaptarea functiunilor muzeale la caracterul patrimonial major al cladirii castel. 
Construit in anul 1307 din ordinul regelui Carol Robert d'Anjou, castelul a servit initial ca resedinta regala. Ulterior, intre 1441-1456, Iancu de Hunedoara, comite de Timis, a locuit aici cu familia sa, de unde provine numele de Huniade. In anul 1443, el dispune reconstructia edificiului, grav avariat de un cutremur ce a avut loc in acel an. 
In perioada ocupatiei otomane (1552-1718), edificiul a servit ca sediu al Pasei de Timisoara, transformat ulterior in cazarma pentru ca destinatia acestuia sa fie aceea de depozit de arsenal. In 1849, cladirea a fost afectata de asediul trupelor ungare, fiind refacuta in 1856 in forma actuala. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004759 (s)