News Flash:

Lista aditivilor periculosi pentru sanatatea copiilor

12 Mai 2014
1594 Vizualizari | 0 Comentarii
Ingredientele dubioase din produsele alimentare nu sunt tocmai ce are nevoie copilul in plin proces de crestere. Legumele, fructele, carnea, lactatele sunt alimente de baza care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia unui copil.
Insa ce ne facem cu parintii care isi rasplatesc copiii cuminti cu cremwursti, dulciuri si chipsuri, aceste alimente bau-bau de care doctorii ne tot spun sa ne ferim, dar de care cu greu ne despartim?
Iar aceasta despartire este inlesnita de folosirea a numeroase substante chimice care au rolul de a ne face dependenti de alimentul respectiv, ii modifica gustul astfel incat sa ni se para nemaipomenit si avem impresia ca legumele si celelalte alimente sunt complet fade, prin urmare le abandonam fara drept de apel.
Daca in cazul adultilor exista discernamant pentru ce e bine si ce e rau, la copii nu se poate pune problema si astfel se ajunge la o alimentatie dezechilibrata, lipsita de vitamine si minerale esentiale pentru dezvoltarea armonioasa.
Prin urmare, dragi parinti, am intocmit o lista cu cei mai periculosi aditivi pentru sanatatea copiilor vostri, de care va recomandam sa tineti cont data viitoare cand mergeti la cumparaturi.
Ce sunt aditivii?
Aditivii alimentari sunt substante chimice naturale sau artificiale, adaugate in produsele alimentare cu scopul de a mentine prospetimea, calitatea, aspectul, textura, mirosul si gustul acestora.
De exemplu, colorantii alimentari se adauga pentru a face alimentele mai atragatoare pentru copii. Aromele, indulcitorii si acidul imbunatatesc gustul, gumele vascoase sunt utilizate pentru a modela textura si consistenta alimentelor pe baza de apa iar emulgatorii netezesc textura unor alimente precum inghetata sau maioneza.
Exista peste 3.000 de aditivi alimentari care pot avea efecte periculoase asupra fiecarui individ. Daca o persoana observa simptome de la doar cateva miligrame din astfel de aditivi, la unii simptomele lipsesc cu desavarsire, prin urmare, efectele adverse ale acestora nu se cunosc pe deplin si pe termen lung.
Lista aditivilor periculosi pentru copii
Iata lista aditivilor pe care ar trebui sa ii ocoliti cand cumparati mancare pentru cei mici si care sunt efecte adverse ale acestor substante:
Azotat de potasiu (potassium nitrate)
Este un aditiv care confera carnii culoarea rosu aprins . Consumat in exces, acesta poate provoca cianoza, o afectiune in care celulele normale rosii din sange sunt oxidate si astfel duce la aparitia modificarilor celulare. Odata ce nitratii se combina cu amine sau amide care se gasesc in alimentele bogate in proteine, se vor forma nitrozaminele, substante chimice care determina aparitia cancerului, dupa cum arata multe studii realizate pe aceasta tema.
Bromat de potasiu ( potassium bromate)
Este un aditiv folosit pentru cresterea in volum a painii, care in multe tari a fost deja interzis deoarece ar cauza aparitia cancerului de colon. De asemenea, oamenii de stiinta au demonstrat ca aceasta substanta poate cauza otravirea rinichilor, scaderea drastica a tensiunii arteriale si incapacitatea corpului de a asimila potasiu. Asadar, atunci cand cumparati paine, fiti foarte atenti la etichete si evitati cu orice pret sortimentele care contin bromat  sau derivate ale acestei substante.
Tartrazina
Este un colorant alimentar galben folosit frecvent in sucuri, inghetata si snacksuri. Studiile au aratat ca acesta se face vinovat de reactii alergice in randul copiilor si un risc crescut de astm.
Glutamat monosodic (monosodium glutamate)
Este o substanta despre care am discutat pe larg intr-un alt articol si care este folosit pentru a imbunatati gustul alimentelor. Acesta este recunoscut pentru capacitatea sa de a da dependenta si pentru efecte adverse precum palpitatii, dureri de cap si migrene. Monoglutamatul se poate ascunde in diferite alimente sub denumirea de „aroma de“.
Sudan I, II si IV (Scarlet Red)
Sunt aditivi folositi in pudra de chilli, curry sau boia, pentru o culoare mai intensa. Acestea sunt clasificate ca fiind cancerigene de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Albastru 1, albastru 2, verde 3, rosu 3
Testele de laborator arata ca acesti coloranti pot avea efect cancerigen. Desi studiile nu sunt destul de clare in privinta efectelor adverse ale acestora, este recomandata evitarea sau limitarea consumului de produse in compozitia carora s-au folosit coloranti artificiali.
Acesulfame potasium si zaharina
Sunt indulcitori artificiali folositi in special in industria bauturilor racoritoare. Ambele s-au dovedit a avea efect cancerigen in cazul animalelor de laborator. Desi aceste substante nu sunt interzise, evitarea si limitarea consumului de alimente si bauturi care le contin sunt recomandate de catre specialisti.
Cum va protejati copiii
Fiti critic atunci cand cumparati alimente procesate sau ambalate si cititi intotdeauna etichetele
 
In loc sa cumparati conserve si semipreparate, alegeti sa gatiti acasa, din ingrediente proaspete.
 
Incurajati copilul sa consume cat mai multa apa, pentru a favoriza eliminarea toxinelor si a produselor chimice din organism, scrie csid.ro
 
In cazul in care copilul tanjeste dupa alimente gustoase dar bogate in conservanti si aditivi nocivi, oferiti-i o alternativa sanatoasa (dulciuri facute in casa, sandvisuri haioase, legume si fructe intr-o forma atragatoare etc.)
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005217 (s)