News Flash:

Leul romanesc si eurobondurile Bulgariei, cele mai mari scaderi din Europa de Est din cauza Greciei

29 Iunie 2015
1112 Vizualizari | 0 Comentarii
leu euro1
Leul romanesc si eurobondurile Bulgariei au inregistrat luni cele mai mari scaderi intre monedele si obligatiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor ca sistemele bancare vor fi afectate de o iesire a Greciei din zona euro.
Leul s-a depreciat in raport cu euro la 4,4931 unitati, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar fata de dolar a fost depasit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, dupa evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei, transmite Bloomberg.
Obligatiuni ale Bulgariei in valoare de 1,49 miliarde de euro, cu scadenta in 2024, au inregistrat cel mai amplu declin de la lansarea pe piata in 2014, in timp ce leul se indreapta spre cea mai mare scadere din acest an.
Monedele Poloniei, Ungariei si Rusiei s-au depreciat cu cel putin 1% in raport cu dolarul, iar indicii bursieri regionali sunt in scadere.
Alaturi de Romania, Bulgaria are cel mai mult de pierdut, intre tarile est-europene, de pe urma unei posibile retrageri a Greciei din uniunea monetara.
Cele mai mari patru banci din Grecia detin aproximativ 12% din activele bancare romanesti, iar in Bulgaria 28%, potrivit datelor bancilor centrale.
"Increderea este numele jocului in industria bancara. Daca dispare, chiar si o banca solvabila poate ajunge intr-o situatie dificila. Proprietarii eleni vor avea o capacitate mai mica sa ajute unitatile din Bulgaria", a declarat Gabor Ambrus, analist la Royal Bank of Scotland in Londra.
Leva s-a depreciat luni cu 0,6%, la 1,7621 unitati pentru un dolar, cursul fiind aproape neschimbat fata de euro, in timp ce randamentul obligatiunilor in euro cu scadenta in 2024 a crescut cu 0,29 puncte procentuale, la 3,26%.
Obligatiunile Romaniei de 1,5 miliarde de euro cu scadenta in octombrie 2024 au consemnat cea mai mare scadere din ianuarie, randamentul urcand cu 0,23 puncte procentuale, la 3,02%. Exceptand Bulgaria, randamentul obligatiunilor romanesti a inregistrat cea mai mare crestere intre 21 de piete emergente analizate de Bloomberg.
Cele mai mari patru banci din Grecia sunt prezente pe piata locala prin intermediul Alpha Bank Romania, Piraeus Bank Romania, Bancpost si Banca Romaneasca.
In Bulgaria, United Bulgarian Bank este detinuta in proportie de 99,9% de National Bank of Greece, pe piata avand operatiuni si Piraeus Bank si Alpha Bank.
Pe alte piete, zlotul polonez a scazut cu 0,4% fata de euro, iar principalul indice al bursei din Varsovia s-a contractat cu 1,5%.
Forintul unguresc s-a depreciat cu 0,4% in raport cu euro, in timp ce rubla ruseasca a coborat cu 1,1% fata de dolar.
Banca centrala a Bulgariei a incercat ca tempereze temerile investitorilor legate de raspandirea crizei, afirmand ca bancile sunt bine capitalizate, iar masurile guvernului elen nu pot afecta in niciun fel functionarea normala si stabilitatea sistemului bancar din tara.
Grecia este a doua tara din zona euro care a introdus controlul capitalului, dupa Cipru in 2013. Decizia a fost luata in urma intreruperii negocierilor cu creditorii internationali, vineri seara, si decizia de duminica a Bancii Centrale Europene de a mentine dar ingheta finanarea bancilor din Grecia.
In Grecia va fi organizat duminica un referendum referitor la masurile de austeritate solicitate de Comisia Europeana, BCE si FMI in schimbul continuarii sprijinului financiar.
Grecia trebuie sa plateasca marti FMI o datorie de 1,6 miliarde de euro, dar nu are banii necesari, in lipsa sprijinului international. Statul elen ar mai fi avut de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro care expira marti. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008433 (s)