News Flash:

Leacul romanesc de care strainii n-au habar

23 Ianuarie 2016
2226 Vizualizari | 0 Comentarii
leac ciorba
De cate ori ai umplut bors? Poate tu nu o mai faci mai deloc, insa parintii si bunicii tai cu siguranta aveau printre principalele indeletniciri gospodaresti siumplerea borsului. Acesta nu este numai un ingredient de baza al ciorbelor romanesti, ci si o o licoare sanatoasa, rezultata din fermentarea taratelor de grau.

Cura cu bors purifica organismul si amelioreaza sau chiar vindeca uneleafectiuni. Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contineminerale si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime, noteaza evz.ro.

Cat priveste traditia populara, in Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant. In Oltenia, se spunea ca borsul cel mai bun este facut de oamenii iuti si harnici. In Moldova, borsul era remediu pentru copiii deocheati, care nu mancau si plangeau des, dar si pentru oamenii „lenesi la mancare si la munca”.

Cate doua cani cu bors pe zi reprezinta un medicament perfect in tratarea bronsitei, astmului si sinuzitei. Ca adjuvant, in tuberculoza, se bea zilnic cate o jumatate de litru de bors, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Se crede ca anumite substante active din bors blocheaza dezvoltarea bacililor care provoaca aceasta boala. In plus, daca vrei sa slabesti, in bors vei gasi un aliat de nadejde deoarece stimuleaza digestia si arderea grasimilor. Probioticele din compozitia sa fac din bors un detoxifiant de nadejde si un bun protector al colonului.

De-a lungul timpului, borsul a devenit vedeta printre consumatorii de bauturi alcoolice, datorita capacitatii sale, inca neexplicata de specialisti, de a trezi omul din betie, inlaturand mai toate simptomele mahmurelii.

Un litru de bors combate simptomele intoxicatiei cu alcool cum ar fi: ameteala, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzatia de voma, starile de slabiciune, incapacitatea de a fi coerent in vorba si gandire. Mai mult: se spune ca oamenii care beau regulat bors nu mai simt nevoia sa consume alcool.

bors umplerea borsului afectiuni zeama minerale vitamine aminoacizi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1117 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004623 (s)