News Flash:

La Timisoara a intrat in vigoare Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor. Ce prevede acesta

26 Ianuarie 2015
1917 Vizualizari | 0 Comentarii
Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor
De la 1 ianuarie 2015, la Timisoara a intrat in vigoare Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor. Asta inseamna ca locuitorii orasului nu isi mai pot zugravi fatadele locuintelor in orice culoare doresc, mai ales daca stau intr-un imobil istoric, si, acolo unde sunt mai multi proprietari, fatadele nu mai pot fi vopsite partial, jumatate da, jumatate nu, cum putem vedea ca exista imobile prin oras... Vedeti in continuare care este procedura pe care trebuie sa o urmati daca vreti sa va apucati de lucrari si ce sanctiuni riscati daca nu respectati regulamentul!
Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Timisoara, inspirat dupa prevederile in vigoare la Viena, din spusele autoritatilor, a fost aprobat la finele anului trecut in consiliul local, urmand sa intre in vigoare din 2015.
Vorbim despre un regulament detaliat, prin care s-au stabilit un set de reguli pentru cladirile istorice si unul pentru restul imobilelor din oras, modul in care se reglementeaza relatia dintre culoarea fatadei si celelalte elemente constructive (acoperis, tamplarie, elemente de finisaj etc.), modul de avizare a lucrarilor si sanctiuni.
S-au stabilit o paleta de culori pentru cladirile istorice si una pentru cele moderne.
Astfel, in cazul cladirilor din zonele istorice, de exemplu, culorile se aleg in functie de configuratia fatadei, respectand elementele decorative specifice. Sunt permise culorile in care cladirile din Timisoara aveau tratate initial fatadele - ocru, crem, verde deschis, nuante de gri, potrivit autoritatilor locale.
In cazul imobilelor din celelalte cartiere ale urbei este interzisa zugravirea fatadelor folosind culori „saturate, stridente, inchise”. La cele cu mai mult de patru nivele se accepta doar culorile deschise, pastelate.
Foarte important, noul regulament interzice colorarea partiala a fatadelor, pentru ca in oras pot fi observate si astfel de cladiri, care au doar partea de la parter sau alta parte zugravita intr-o anumita culoare, de exemplu.
Va exista o Comisie de Estetica Urbana, care va aviza din puncte de vedere estetic proiectele de reabilitare a cladirilor clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422 din 2001, precum si „proiectele cromatice deosebite, care trec de regulile impuse” de noul regulament, dar au „o valoare estetica si urbanistica deosebita”, au explicat oficialii primariei.
Noua procedura
Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca Regulamentul privind identitatea cromatica este in vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Care este noua procedura? Cum trebuie sa procedeze un proprietar care vrea sa isi zugraveasca fatada?
„Sunt doua situatii distincte. Prima situatie care se refera la lucrarile pentru care este nevoie, conform Legii 50/1991, de proiect tehnic si autorizatie de construire, adica, spre exemplu, se intentioneaza ridicarea unei constructii noi, sau se fac extinderi sau reparatii la o constructie existenta. In aceste cazuri, in certificatul de urbanism emis de Primaria Municipiului Timisoara vom indica documentele pe care documentatia tehnica care va fi depusa pentru obtinerea autorizatiei de construire trebuie sa le cuprinda. Mai exact, proiectantul care intocmeste documentatia tehnica va trebui sa completeze cu fotografii cu situatia existenta, planse color cu propunerile de fatada cu codurile de culori care urmeaza a fi folosite si desfasurarea stradala in armonie cu cladirile invecinate, pentru a putea stabili daca ceea ce se propune se armonizeaza cu ceea ce exista deja. A doua situatie e cea in care proprietarul executa doar zugravirea fatadei, fara alte modificari, si daca imobilul nu este monument istoric. In acest caz, proprietarul va completa o cerere tip la care va anexa copie CF, fotografii cu situatia existenta, planse color cu propunerile de fatada cu codurile de culori care urmeaza a fi folosite si desfasurarea stradala in armonie cu cladirile invecinate. Directia Urbanism va emite un Aviz”, explica arhitectul-sef Ciprian Cadariu pentru tion.ro.
Reprezentantii municipalitatii incearca sa creeze posibilitatea ca cererile sa poate fi depuse online, pentru ca proprietarii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la primarie.
Care este valoarea sanctiunilor care se aplica daca nu se respecta noul regulament?
„In cazurile in care nu este nevoie de autorizatiei de construire, sanctiunea este de 2.000 lei pentru cei care executa lucrari fara a detine sau fara a respecta cele aprobate prin Avizul Directiei de Urbanism. In cazurile in care lucrarile executate au nevoie de autorizatie de construire, sanctiunile sunt cele prevazute de Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si pot merge pana la plangeri penale in cazul imobilelor monument istoric”, atrage atentia Cadariu.
Verificarile pe teren vor fi facute atat de Politia Locala, cat si de personalul Directiei de Urbanism, spun autoritatile locale.

viena
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006242 (s)