News Flash:

La Multi Ani, timisoreni! La Multi Ani, Timisoara! Vezi ce manifestari au loc astazi de zilele orasului

3 August 2015
1414 Vizualizari | 0 Comentarii
ziua timis
Municipalitatea timisoreana sarbatoreste in aceste zile implinirea a 96 de ani de la intrarea primelor trupe romanesti in oras, pe 3 august 1919, si instaurarea administratiei in limba romana. Pentru a marca evenimentul, Primaria Timisoarei organizeaza, in perioada 1 - 5 august, manifestari culturale, care a debutat sambata seara, in Piata Victoriei, cu un concert de muzica si cu traditionalul cros nocturn in zonele centrale ale orasului.
Luni, 3 august, manifestarile vor incepe de la ora 9.00 in Parcul Central, unde reprezentantii Primariei Timisoara vor dezveli doua noi busturi pe Aleea Personalitatilor, pe cel al lui Pius Brinzeu, o emblema pentru viata medicala timisoreana, si pe cel al scriitorului Anghel Dumbraveanu. La ora 11.00, Consiliul Local Timisoara se va intruni intr-o sedinta festiva la Rectoratul Universitatii Politehnica, iar seara, melomanii vor avea parte de blues in Piata Victoriei. De la ora 19.00 incepe Festivalul Blues pentru Timisoara. Chiar de Ziua Timisoarei vor concerta Moody Stuff, Bega Blues Band, alaturi de A.G. Weinberger, Matyas Pribojszki Band si Blue Family.
Data de 3 august a fost declarata ca fiind Ziua Timisoarei printr-o hotarare de consiliu local adoptata in anul 1999.
Potrivit istoricului Vaseile Dudas, la 2 august 1919, in dimineata unei zile de sambata, la ora 8.00, au intrat in Timisoara 400 de jandarmi romani, urmati, dupa-amiaza, de altii 500. Ziua urmatoare, duminica, 3 august, trupele romanesti, sub comanda generalului Virgil Economu, ajungeau, si ele, in Timisoara. Administratia romaneasca a fost instalata la 28 iulie 1919, odata cu primul prefect roman, dr. Aurel Cosma. 
Existenta asezarii Timisoara este dovedita de o serie de marturii arheologice inca din secolul al X-lea. Asezarea este amintita, indirect, si intr-un act din anul 1177 in care se consemneaza printre demnitari un anume Pancracius, 'comes Temisiensis' (comite al Timisului), care avea resedinta la Timisoara. Unii cercetatori devanseaza data atestarii documentare si sustin ca prima mentiune a Timisoarei este cuprinsa intr-un act din anul 1138. Multi autori ai unor lucrari despre Banat si orasul de pe Bega considera ca localitatea apare atestata, pentru prima oara, intr-un act din 1212, cu numele de Castrum Timisiensis (sau Castrum regium Themes). In 1474, era amintita pentru prima data ca urbe, in diplome si in documente. Prima monografie a orasului a fost editata in 1853 de Johann N. Preyer, primarul Timisoarei, si se intitula 'Monographie der koniglichen Freistadt Temeswar' ('Monografia orasului liber craiesc Timisoara').
Distrusa in mare parte de invazia tatara din 1241, asezarea Timisoarei s-a refacut repede si a devenit la inceputul secolului al XIV-lea unul dintre cele mai importante centre economice si militare ale Banatului, pentru ca in 1342 sa fie mentionata ca oras. In prima jumatate a secolului al XV-lea, dezvoltarea orasului a fost sustinuta de voievodul Iancu de Hunedoara, care a refacut fortificatiile vechii cetati, construita la inceputul secolului al XIII-lea, si a amplificat castelul Huniazilor, care a fost ridicat la inceputul secolului al XIV-lea de Carol I Robert de Anjou. Astazi, castelul gazduieste Muzeul Banatului. In 1514, cetatea Timisoarei a fost asediata de ostile taranilor rasculati conduse de Gheorghe Doja. Revolta iobagilor este inabusita in sange de armata voievodului Transilvaniei, Ioan Zapolya. Pe locul torturarii conducatorilor rascoalei se afla astazi statuia Fecioarei Maria. Cucerit de turci la 26 iulie 1552, orasul a fost transformat, timp de 164 de ani, in resedinta pasalacului Timisoara. In aceasta perioada a devenit un oras mare, in care functiona o universitate musulmana si existau numeroase pravalii, strazile au fost pavate cu lemn, au fost construite hanuri, bai turcesti, scoli etc. Dupa alungarea garnizoanei otomane de catre trupele austriece la 18 august 1716, orasul a devenit capitala Banatului Timisoarei si, ulterior, a Comitatului Timisoara, administrat de austrieci ca domeniu al Coroanei habsburgice. Primaria veche a orasului, in stil baroc, a fost construita intre anii 1731 si 1734. Cladirea a fost restaurata in mai multe randuri si a fost complet modificata in 1935, cand ornamentatiile in stil baroc au fost inlocuite cu altele in stilul Renasterii. La 21 decembrie 1781 devine 'oras liber regesc' (municipiu), cu autonomie economica, prin Diploma semnata de Iosif al II-lea, reinnoita de Leopold al II-lea si inscrisa la 1790 in legile tarii. In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, au fost colonizate numeroase familii de svabi in Banat. In 1848, vestea izbucnirii revolutiei de la Pesta a generat adunari populare in piata din fata primariei orasului. Fosta Piata de Parada devine Piata Libertatii. Dupa infrangerea revolutiei, in august 1849, Timisoara devine capitala Voivodinei Sarbesti si a Banatului Timisan, a regiunii imperiale austriece nou-create. La 1860, Banatul este atasat din nou Ungariei. La 1 decembrie 1918, odata cu revenirea Transilvaniei si Banatului la Romania, Timisoara a iesit de sub autoritatea Imperiului Austro-Ungar, sub care s-a aflat din 1867, scrie ziuadevest.ro.
Orasul de pe Bega a devenit, in timp, unul dintre vestitele centre economice si culturale ale Romaniei. Important nod feroviar si rutier al tarii, Timisoara are si un aeroport international, inaugurat la 1 noiembrie 1980. Aici a luat fiinta primul teatru, in 1753, in Timisoara aflandu-se in prezent trei teatre dramatice de stat, un teatru de opera si balet, alaturi de unul de marionete si papusi. Numeroase muzee, galerii de arta, case de cultura, universitati, lacase de cult intregesc tabloul cultural al orasului. De asemenea, Timisoara are doua posturi locale de radio-emisie: 'Radio Timisoara' (inaugurat la 5 mai 1955) si 'Radio Vest' (1990), dar si cinci de televiziune de stat si particulare (inaugurate dupa 1990). Tot in orasul de pe Bega a fost inaugurata prima linie de tramvai cu cai, de 6 km, la 8 iulie 1869. Astfel, Timisoara devenea primul oras din tara si al cincilea din lume care folosea tramvaiele ca mijloc de transport in comun. Si iluminatul public cu gaz a fost introdus tot pentru prima oara la Timisoara, in 1855, iar la 12 noiembrie 1884 devenea primul oras din Europa iluminat public cu electricitate.

primaria timisoarei parcul central
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006497 (s)