News Flash:

Kovesi: Imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet!

9 Aprilie 2015
1192 Vizualizari | 0 Comentarii
Procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, afirma ca imunitatea parlamentarilor ar trebui eliminata complet, apreciind ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei si ca este o aplicare preferentiala a legii, prin care se creeaza discriminari fata de restul populatiei.
Codruta Kovesi a spus, miercuri seara, la Digi24, ca nu este normal ca un vot politic sa se substituie justitiei, ea criticandu-i pe parlamentari pentru ca fac scut in jurul colegilor lor care au probleme cu legea, blocand actul de justitie.
”Sa fie eliminata complet (imunitatea parlamentara -n.r.). Nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia sau sa se substituie justitiei (...) Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusa controlului judecatoresc (...) Daca vorbim de solicitari de arestare preventiva, atunci avem un tratament preferential in favoarea parlamentarilor. Un cetatean care nu e parlamentar si care comite acelasi gen de fapta poate fi arestat oricand. Un parlamentar poate comite orice fapta de coruptie pentru ca Parlamentul poate proteja si nu voteaza arestarea preventiva. Este o aplicare preferentiala a legii”, a spus procurorul-sef al DNA.
Referindu-se la actuali sau fosti ministri, care nu pot fi nici urmariti penal fara un aviz al Parlamentului, Laura Codruta Kovesi a amintit de cazurile fostilor ministri Daniel Chitoiu si Laszlo Borbely, in care acest aviz nu a fost dat.
”Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru ca nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate”, a mentionat procurorul sef al DNA.
Kovesi a explicat si de ce dosare din 2012 sau 2013 se solutioneaza acum, spunand ca un procuror lucreaza si la peste 100 de dosare anual si precizand ca de la inceputul acestui an s-au inregistrat 1.500 de dosare noi la DNA, in conditiile in care in perioada similara a anului trecut au fost peste 1.200 de dosare.
”Nu este o crestere spectaculoasa, avand in vedere ca intr-un an de zile procurorii din DNA au de solutionat in jur de 9.100 de dosare”, a spus Laura Codruta Kovesi.
De asemenea, Kovesi i-a raspuns presedintelui Klaus Iohannis, care se intreba retoric cum de nu a verificat nimeni in ultimii ani acuzatiile de coruptie la adresa unor politicieni si spunea ca este ”bine ca se intampla si acum, in ceasul al doisprezecelea”.
”Eu pot sa raspund pentru ce am facut in ultimii doi ani, de cand conduc Directia Nationala Anticoruptie. Sunt dosare cu persoane publice, cu persoane importante implicate, in ultimii doi ani. In mod constant au fost astfel de dosare, nu este o noutate. Si in 2013, si in 2014 au fost dosare cu ministri, cu parlamentari, cu magistrati, cu presedinti de consilii judetene, cu primari (...) Ceea ce este interesant este faptul ca foarte multe persoane vin si denunta fapte comise in urma cu unu sau doi ani de zile sau dupa ce o anumita persoana isi pierde functia publica, pentru ca au mult mai mult curaj sa faca acest lucru. Sunt situatii in care dosarele au fost inregistrate in DNA in anii anteriori si s-a lucrat pentru a se strange probele necesare in vederea luarii unor masuri preventive”, a mai spus Codruta Kovesi la Digi24.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, in 26 martie, o pozitie oficiala in cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmaririi penale, retinerii si arestarii unor parlamentari, in care arata ca recentele situatii din Parlament au blocat sau ingreunat actul de justitie, in conditiile in care imunitatea parlamentarilor si a membrilor sau fostilor membri ai Guvernului nu trebuie sa duca la imposibilitatea desfasurarii procedurilor judiciare.
"Consiliul subliniaza ca toti cetatenii, indiferent de functia ocupata, sunt egali in fata legii si sustine ca principiul separatiei puterilor in stat trebuie respectat, in primul rand, de reprezentantii celor trei puteri, legislativa, executiva si judecatoreasca", arata CSM.
Mediafax.ro 

codruta kovesi digi24
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1351 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006631 (s)