News Flash:

Isarescu: Unele banci au scazut prea mult dobanzile la depozite

8 Mai 2015
1183 Vizualizari | 0 Comentarii
isarescu
Unele banci au redus prea mult dobanzile la depozite, in conditiile unui exces de lichiditate, in timp ce altele si-au pastrat nivelul in jur de 2%, a afirmat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a apreciat ca pe segmentul creditarii mai este loc pentru reducerea costurilor.
"La depozite, unele banci au coborat ceva mai mult decat trebuie, dar au si ele exces de lichiditate, ar trebui sa fie prudente. Nu trebuie sa vada excesul de lichiditate din prezent ca fiind de durata, pe masura ce creste creditul in lei ea va fi absorbita", a declarat vineri Isarescu, la conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei, aprobat miercuri in sedinta Consiliului de Administratie.
El a aratat ca alte banci au fost mai prudente si au pastrat dobanzile la plasamentele atrase la circa 2%, apreciind faptul ca acestea au o viziune pe termen mai lung.
"Bancile ar trebui sa aiba o viziune, insa ele isi fac calculul ca unitati independente, in acest interval mai ingust isi vor face socotelile", a mai spus Isarescu.
CA al BNR a decis in sedinta de politica monetara de miercuri sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu 2 puncte, de la 10% la 8%. Totodata, a hotarat ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara de la plus/minus 1,75 puncte procentuale la plus/minus 1,5 puncte.
Raspunzand unei intrebari, Isarescu a mentionat ca BNR va incerca sa ingusteze cordiroul simetric pentru a ajunge la 1% intr-o perioada de un an - un an si jumatate.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006081 (s)