News Flash:

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ISU Suceava si ISU Timis au primit cele mai mari sponsorizari in 2015

6 Ianuarie 2016
1213 Vizualizari | 0 Comentarii
pomp
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, ISU Suceava si Timis au primit cele mai mari sponsorizari in anul 2015, iar ISU Harghita si Galati, cele mai mici, de 900 de lei, modalitatea prin care se vor face donatii pe viitor in Ministerul Afacerilor Interne urmand sa se modifice.
In conditiile in care prevederile legale permiteau inspectoratelor pentru situatii de urgenta sa primeasca sponsorizari, numai in 2015 au fost facute, conform datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), 179 de sponsorizari, cele mai multe de la societati comerciale, Fundatia pentru SMURD, asociatii, dar si de la persoane fizice.
Cele 179 de sponsorizari au totalizat 2.025.248 de lei si au constat in principal in echipamente electronice si IT, mijloace, echipamente si accesorii de interventie, materiale de constructii, mobilier sau consumabile.
Cea mai mare sponsorizare a primit-o Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in valoare de 498.465,12 de lei, de la Fundatia pentru SMURD, constand in bunuri IT destinate unitatilor subordonate IGSU.
In topul sponsorizarilor din 2015, pe locul al doilea se afla Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava, care a primit o autosenilata, calculatoare si materiale de constructii in valoare de 226.257,06 de lei. Cea mai considerabila donatie a venit si in acest caz din partea Fundatiei pentru SMURD, in valoare de 182.831,16 de lei (autosenilata), conform datelor din raportul IGSU.
Al treilea in topul sponsorizarilor este ISU Timis, care a primit o masina Duster de la Fundatia pentru SMURD, materiale de interventie si echipamente IT in valoare totala de 156.135,77 de lei.
Sponsorizari intre 40.000 de lei si 120.000 de lei au primit inspectoratele pentru situatii de urgenta Buzau (112.287,41 de lei), Neamt (94.211,99 de lei), Maramures (88.640,45 de lei), Bacau (43.997 de lei) si Bihor (41.622,17 de lei).
Cel mai mici sponsorizari au fost primite de ISU Harghita si Galati, care au primit fiecare bunuri in valoare de 900 de lei.
La ISU Iasi au fost facute sponsorizari in cuantum de 29.586,32 de lei cu titlu de "activitate umanitara", fiind donate materiale de curatenie, casca de protectie, aer conditionat si scaune.
Cele mai multe si mai mari sponsorizari au venit de la asociatii de profil, incluzand si Fundatia pentru SMURD.
Dintre sponsorizarile de la firme, cele mai mari au fost cea de 95.000 de lei, constand in 900 de unitati centrale si 100 de monitoare pentru baza logistica a IGSU, de la o companie de profil, si cea de 73.324 facuta ISU Timis de o companie farmaceutica in materiale.
Printre sponsorizarile de la firme se numara si cea primita de ISU Buzau de la o firma care vinde si monteaza centrale termice si instalatii sanitare, constand intr-un televizor de 1.370 de lei.
Inclusiv persoane fizice au facut donatii catre inspectoratele din teritoriu, unele constand in cate un stick de memorie de 29,9 lei, altele in materiale de constructii de 1.663 de lei (ISU Caras-Severin), un aparat de aer conditionat de 700 de lei (ISU Constanta), mobilier de 600 de lei (ISU Harghita) sau boilere de 500 de lei (ISU Teleorman).
Practica IGSU si a inspectoratelor din subordine de a primi sponsorizari inclusiv de la firme pe care trebuie sa le controleze pentru a se asigura ca respecta normele de siguranta la incendiu a fost dezbatuta in spatiul public dupa incendiul din 30 octombrie de la clubul Colectiv din Capitala. Clubul functiona fara aviz de la ISU Bucuresti-Ilfov si nu fusese luat in evidenta, desi angajati ai inspectoratului fusesera in control la acest local.
In urma incendiului din clubul Colectiv, in care 63 de persoane si-au pierdut viata, ancheta procurorilor militari din Directia Nationala Anticoruptie care i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiterii de la ISU Bucuresti-Ilfov ce au facut controale in Colectiv, a relevat o practica a sponsorizarilor inspectoratelor pentru situatii de urgenta de catre firmele controlate.
In opinia magistratilor, "este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizeaza masiv ISU (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori apartinand acestei institutii masiv sponsorizate si eventual sanctionat drastic de acestia".
De asemenea, anchetatorii au aratat ca exista o "practica incetatenita ca organele de control sa devina prestatori de servicii pentru cei controlati, practica existenta la scara larga la diferite institutii de control", care "nu poate sa nu fie in atentia sefilor ierarhici ai celor doi inculpati la toate palierele, unii dintre acestia sustinand cu seninatate ca nu au avut cunostinta de faptele celor doi, ca nu au fost informati, (...) altii cerand note explicative".
In acest context, ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, vrea sa schimbe modalitatea prin care se pot face donatii sau sponsorizari in MAI, proiectul de ordin de ministru fiind in dezbatere publica din 24 decembrie 2015.
Principalele modificari propuse vizeaza transparentizarea contractelor de sponsorizare si publicarea acestora pe site-ul institutiei, prin ordinul de ministru fiind reglementata si situatiile conflictelor de interes. In proiectul de ordin de ministru se arata ca in situatia in care donatiile afecteaza independenta si impartialitatea in luarea deciziilor ori indeplinirea la timp si cu obiectivitate a indatoririlor care revin personalului MAI, acestea nu pot fi acceptate.
Vezi aici LISTA SPONSORIZARILOR.

Mediafax.ro

 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006229 (s)