News Flash:

INCREDIBIL! Ce se intampla cu Baile Turcesti descoperite in Piata Libertatii din Timisoara

26 Noiembrie 2015
1791 Vizualizari | 0 Comentarii
baile turcesti
Baile Turcesti din Piata Libertatii au fost acoperite aproape in intregime cu nisip, aceasta fiind solutia gasita de specialisti pentru pastrarea lor, existand posibilitatea ca peste cativa ani, cand se vor gasi bani, sa fie descoperite. Pana una alta, timisorenii le vor putea vedea sub forma de macheta, promite edilul Timisoarei. Aceasta macheta era deja prevazuta in solutia aleasa de proiectanti, dar Robu o expune ca o idee a lui, neprezentata inca… specialistilor.
„Ideea” a fost dezvaluita de primarul Nicolae Robu in cursul zilei de marti. El nu a apucat sa le spuna insa si specialistilor care implementeaza proiectul de reabilitare a centrului istoric, scrie tion.ro.
„Tot am vrut sa am o discutie cu specialistii, dar nu s-a intamplat. Lansez ideea fara sa fi vorbit cu ei: sa cream o macheta cu tot ce se acopera in Piata Libertatii. La o anumita scara, sa se poata vedea acolo ce este dedesubt. Asta inseamna ca pe baza fotografiilor si filmuletelor care au fost realizate, cu tot ce s-a descoperit in Piata Libertatii, sa se faca o reconstituire la o scara mica si sa avem posibilitatea sa vedem ce solutii au fost adoptate la vremea respectiva si sa dam si o nota de spectaculozitate. Eu spun doar ideea acum, desigur ca specialistii vor trebui sa o ia la analizat si apoi sa o duca la indeplinire cu solutiile tehnico-estetice pe care ei le considera cele mai potrivite”, a declarat Nicolae Robu.
Macheta nu va fi foarte mica, explica primarul, dimensiunile urmeaza sa fie alese de specialisti, cel mai probabil. Va fi insa iluminata, pentru ca trecatorii sa poata admira Baile Turcesti si noaptea.
„Nu va fi foarte mica, nu am stabilit inca dimensiunile, eu m-am gandit sa fie o macheta in care sa fie construit tot ce este ingropat, din caramizi mai mici, dar sa fie constructie propriu-zisa, o reproducere la scara mica a tot ce este acolo. As vrea sa fie si luminata, sa poata fi vazuta si noaptea”, a completat primarul.
Problema este ca aceasta macheta este deja prevazuta in proiectul pus in aplicare de firmele care au castigat licitatia pentru punerea in valoare a vestigiilor. Varianta 1, aleasa de proiectanti, presupune conservarea in situ, adica la fata locului, protejarea prin acoperire cu folie si nisip si punerea in valoare prin marcaj in pavaj, prin placute informative si amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorica, volumetrica, a cladirii Bailor Turcesti. Ce-i drept, macheta primarului ar urma sa fie din caramida.
Vestigiile din Piata Sf. Gheorghe, expuse liber
Se lucreaza si in Piata Sf. Gheorghe pentru punerea in valoare a descoperirilor arheologice. Acolo vom avea un amfiteatru cu zidurile Bisericii iezuite si cu fragmentele moscheii din pasalacul Timisoarei expuse liber. Proiectul prevede lasarea la vedere a vestigiilor, practic denivelarea unei parti din piata, sub forma unui amfiteatru, conservarea, restaurarea si reabilitarea ruinelor. Totodata, statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe va fi relocata in golul de forma rectangulara, in partea de NV a Bisericii Iezuite.
„Zidurile au fost sablate (n.r. curatate), tratate in vederea hidrofugarii (micsorarea capacitatii de umezire), dar si supuse procesului de biocidare (protectie la microorganisme). Se lucreaza si la aplicarea protectiei la partea superioara a zidariilor, o protectie reversibila, pentru a impiedica infiltrarea apei. Aplicarea protectiei se face in sapte pasi, folosind solutii specifice, respectiv mortare de restaurare care sa evidentieze toate denivelarile suportului si solutii hidrofobizante (n.r. impermeabilizate)”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.
Lucrarile pentru punerea in valoare a vestigiilor vor fi gata pana la sfarsitul anului, ne asigura oficialii primariei, desi pe panourile de pe santier ca termen de finalizare este trecuta luna martie 2016. Explicatia este simpla, sustin autoritatile locale: s-a luat o marja, lucrarile putand fi decontate anul viitor doar din bugetul local, nu si din fonduri europene. Asadar, tot ce se face anul acesta se deconteaza din fonduri de la UE, iar daca se prelungesc lucrarile si anul viitor, banii vor fi luati din bugetul local.

nicolae robu bailor turcesti sfantului gheorghe
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006007 (s)