News Flash:

INCREDIBIL! Cat costa o chirie pentru un magazin in Penitenciarul Timisoara

8 Decembrie 2015
1913 Vizualizari | 0 Comentarii
penitenciar2
Unele firme care au magazine in penitenciare platesc chirii ce le depasesc si pe cele din centrul Capitalei, dar comerciantii au mii de clienti asigurati. Pentru magazinul din Penitenciarul Rahova, chiria depaseste 19.000 de euro, iar la Jilava, ajunge la aproape 6.000 de euro. 
Pentru a-si vinde produsele in penitenciare, in unele cazuri, administratorii magazinelor au de platit chirii impresionante, insa chiar si asa, interesul pentru obtinerea unui spatiu de cativa zeci de metri ramane ridicat, pentru ca detinutii au dreptul sa cumpere de la aceste magazine, saptamanal, in limita a jumatate din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, apa minerala, bauturi racoritoare, tigari si alte bunuri.
Pe primul loc in topul chiriilor pentru magazinele din inchisoare se situeaza, detasat, Penitenciarul Rahova. SC Nelu&Rodica SRL, firma care a castigat licitatia pentru spatiul comercial din penitenciar, plateste lunar o chirie de 442 de euro pe metru patrat, potrivit unui raspuns al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).
Astfel, pentru cei 44 de metri patrati ai magazinului, firma plateste 19.448 de euro pe luna. De asemenea, SC Nelu&Rodica SRL mai plateste aproximativ 1.500 de euro pentru un spatiu de 34 de metri patrati pe care il foloseste ca depozit. Firma a castigat licitatia pentru spatiul comercial in aprilie 2014, iar contractul va expira in aprilie 2016. Aceeasi firma a desfasurat activitati comerciale in Penitenciarul Rahova si in perioada aprilie 2013 - aprilie 2014. Societatea platea, la sfarsitul anului 2013, pentru spatiul comercial din Penitenciarul Rahova o chirie de 14.080 de euro lunar, iar pentru depozit, alti 1.088 de euro pe luna. Magazinul din Penitenciarul Rahova deserveste si Penitenciarul Spital Rahova, scrie ziuadevest.ro. Astfel, SC Nelu&Rodica SRL are asigurati peste 1.402 "clienti" - detinuti in Penitenciarul Bucuresti Rahova, la care se adauga 73 de persoane incarcerate in Penitenciarul Spital Bucuresti Rahova, conform datelor afisate, in 3 decembrie, pe site-urile unitatilor.
La Penitenciarul Bucuresti Jilava, SC Zodia Prod Com SRL, firma care a castigat, in octombrie 2014, licitatia pentru spatiul comercial din unitatea de detentie, plateste pentru fiecare din cei 46,44 metri patrati 126 de euro pe luna. Astfel, reprezentantii societatii dau 5.851 de euro pe luna. Aceeasi societate platea, la sfarsitul anului 2013, cate 120 de euro pe luna pe metru patrat pentru magazinul din inchisoarea din Bucuresti. In Penitenciarul Bucuresti Jilava erau incarcerati, in 3 decembrie, 1.364 de detinuti, potrivit site-ului unitatii.
Pentru spatiul comercial din Penitenciarul Spital Bucuresti Jilava, SC Best Top Prosper SRL plateste lunar o chirie de 4.186 de lei, respectiv aproximativ 950 de euro. Practic, firma achita cate 200,78 de lei pentru fiecare dintre cei 20,85 metri patrati.
Pana in septembrie 2015, pentru magazinul din Penitenciarul Spital Bucuresti Jilava, SC Best Top Prosper SRL platea o chirie lunara de 3.587 de lei. Potrivit site-ului unitatii, in 3 decembrie erau incarcerate 381 de persoane private de libertate.
Licitatia pentru inchirierea spatiului comercial din Penitenciarul Iasi a fost castigata, in februarie 2015, de SC Tara Technology, contractul fiind valabil un an.
"SC Tara Technology are ca obiect de activitate activitati de consultanta in tehnologia informatiei, aceasta firma fiind castigatoare in urma indeplinirii procedurii legale privind licitatia publica cu strigare", se arata intr-un raspuns al ANP la o adresa a MEDIAFAX.
Pentru cele trei spatii comerciale din Penitenciarul Iasi, SC Tara Technology plateste lunar 9.328 de lei (aproximativ 2.115 de euro) pentru 84,8 metri patrati. Insa, firma are asigurati 1.439 de "clienti", cati detinuti sunt incarcerati in prezent in Penitenciarul Iasi.
Reprezentantii firmei SC L&M Fresh Distribution SRL, care au inchiriat cele doua spatii comerciale din Penitenciarul Timisoara, platesc 750,2 lei pe metru patrat. Astfel, pentru cei 39,99 metri patrati, societatea plateste 29.993 de lei, respectiv aproximativ 6.800 de euro. Contractul de inchiriere expira pe 31 decembrie 2015. In Penitenciarul Timisoara erau incarcerate, in 3 decembrie, 967 persoane care executau pedepse privative de libertate.
SC Setacio Invest SRL Gherla a castigat licitatia pentru cele doua spatii comerciale din Penitenciarul Gherla si pentru cel de la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Cele doua spatii din Penitenciarul Gherla au o suprafata totala de 96,62 metri patrati, iar chiria ajunge la 12.077 de lei (aproximativ 2.740 de euro), respectiv 125 de lei pe metru patrat.
Spatiul comercial de la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla are o suprafata de 13,35 metri patrati, iar pentru acesta, SC Setacio Invest SRL Gherla plateste lunar o chirie de 55 de lei pe metru patrat, adica 734,25 de lei pe luna, aproximativ 167 de euro. In Penitenciarul Gherla isi executau pedeapsa, in 3 decembrie, 1.093 de detinuti.
In Penitenciarul de Femei Targsor este un singur magazin, pentru care firma SC Batonetti SRL Braila achita lunar o chirie de 16.886 de lei (aproximativ 3.830 de euro). Practic, firma plateste lunar 187,94 de lei pentru fiecare din cei 89,85 metri patrati ai magazinului. In acest penitenciar erau incarcerate, in 3 decembrie, 669 de femei.
In Penitenciarul Poarta Alba sunt trei spatii comerciale, iar un altul se afla in Sectia Valu lui Traian. Conform datelor furnizate de ANP, SC Andra International comercializeaza produse in doua spatii din penitenciar, platind cate 66 de lei pe metru patrat. Astfel, pentru cei 46,3 metri patrati, societatea achita lunar o chirie de 3.055 lei - aproximativ 693 de euro. Tot SC Andra International opereaza si in magazinul aferent Sectiei exterioare Valu lui Traian, pentru acesta platind o chirie de 132 de lei pe metru patrat, la o suprafata de 23,43 metri patrati, respectiv 3.093 de lei (aproximativ 701 euro).
Firma SC Andra International, care a inchiriat cele trei spatii comerciale, apartine lui Florin Mitroi, primarul comunei Valu lui Traian. In declaratia de interese din mai 2015, Mitroi a mentionat ca este actionar la SC Andra International SRL, detinand 62,5 la suta, iar valoarea totala a partilor sociale si/sau a actiunilor este de 100.000 de lei.
Tot in Penitenciarul Poarta Alba, vinde produse intr-un spatiu comercial de 51,31 de metri patrati SC Alin Class SRL. Aceasta plateste lunar 22 de lei pe metru patrat, ajungand la o chirie de aproape 1.129 de lei, respectiv 256 de euro. In Penitenciarul Poarta Alba isi executau pedeapsa, in 3 decembrie, 1.563 de detinuti.
"Inchirierea spatiilor din incinta unitatilor penitenciare, cu destinatia puncte comerciale pentru persoanele private de libertate, se atribuie in urma procedurii de licitatie publica, cu strigare, derulate de fiecare unitate in parte", conform reprezentantilor ANP.
Potrivit agentilor imobiliari, chiria platita pentru unele spatii comerciale ale penitenciarelor o depaseste cu mult pe cea din zonele centrale ale Capitalei.
"In zonele Piata Unirii si Piata Romana se inregistreaza cele mai mari chirii pentru spatii comerciale, aici se poate ajunge si la 80 - 120 de euro pe metru patrat pe luna", a declarat, pentru MEDIAFAX, agentul imobiliar Cristian Lazar, specialist in spatii comerciale. Acesta a mentionat ca in nicio zona a Capitalei chiria pentru un spatiu comercial nu ajunge la 400 de euro pe metru patrat.
Detinutii pot cumpara din magazinele care functioneaza in penitenciare haine, obiecte de igiena, produse alimentare si alte obiecte prevazute de lege.
Conform Regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor, "persoanele private de libertate au dreptul de a cumpara saptamanal de la punctele comerciale din incinta locurilor de detinere, in limita a 1/2 din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, apa minerala, bauturi racoritoare, tigari si alte bunuri de natura celor permise sa fie primite, precum si cele necesare exercitarii drepturilor de petitionare, la corespondenta si la convorbiri telefonice".
"In situatia in care administratia locului de detinere nu poate asigura un punct comercial in incinta locului de detinere, cumparaturile pot fi facute din afara acestuia de catre administratia locului de detinere, in baza cererii persoanelor private de libertate si a ofertelor puse la dispozitie de catre operatorii economici, cuprinzand toate tipurile de produse ce pot fi asigurate de catre acestia, in conformitate cu categoriile de bunuri prevazute de normele legale in vigoare", mai prevede regulamentul.
De asemenea, conform prevederilor legale, "medicul curant poate restrictiona cumpararea de catre persoanele private de libertate bolnave a unor alimente contraindicate in afectiunile de care sufera ori a produselor din tutun".
De-a lungul timpului, detinutii s-au plans de mai multe ori ca preturile practicate in magazinele din penitenciare sunt mult prea mari.
"Potrivit normelor legale, preturile produselor comercializate prin punctele comerciale trebuie sa se incadreze in media preturilor produselor similare practicate pe piata locala. In acest scop, comisii special desemnate verifica lunar ca preturile principalelor produse comercializate prin magazinele din incinta locurilor de detinere sa se incadreze in media preturilor practicate la cel putin trei magazine de profil de pe piata locala", au precizat reprezentantii ANP.

penitenciarul rahova
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007257 (s)