News Flash:

Incepe reabilitarea Operei din Timisoara

10 Ianuarie 2020
618 Vizualizari | 0 Comentarii

Dupa ce in toamna anului trecut s-a semnat contractul pentru ‘Lucrari suplimentare la fatada Palatului Culturii din Timisoara’, la inceput de an, imediat ce targul de iarna s–a sfarsit, au fost montate schelele pe fatada Operei.

Dupa ce ani la randul bucati din fatada Operei s-au tot desprins si s-au prabusit in Piata Victoriei, punandu-i in pericol pe trecatori, a venit in sfarsit momentul in care exteriorul Palatului Culturii din Timisoara sa intre in reparatii.

Va fi renovatat fatada, insa se vor face si lucrari de consolidare. Pentru ca fatada sa fie refacuta, va fi desfiintata si terasa care se afla acum langa Palatul Culturii. Pe langa fatada, vor fi schimbate si cele 2 trepte de la intrarea in Opera, dar si usile. Muncitorii care vor schimba fata imobilului simbol al Timisoarei vor fi deopotriva romani si vietnamezi.

Intreaga operatiune va costa 3.919.405 lei +TVA, bani de la bugetul local. Firma care se va ocupa de lucrare este Alex Dia Construct, pe partea de executie, si subcontractorul Titzunaco SRL, pe partea de proiectare.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875.

Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

Doua incendii de proportii au devastat cladirea. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, construita in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu – 1920 – au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala si sala de spectacole imbracand stilul neobizantin caracteristic arhitecturii romanesti a timpului.

Refacerea fatadei se va face in etape, dar Opera nu va reveni la infatisarea de odinioara.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006179 (s)