News Flash:

Inca o sansa pentru reabilitarea cladirilor istorice degradate din Timisoara

2 Iulie 2016
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
cladire istorica21
Cele 14.500 de cladiri istorice din capitala Banatului de o mare valoare arhitecturala, dar aflate intr-o inaintata stare de degradare, au acum o sansa de a fi reparate, cu sprijin de la Primaria Timisoara. 
Dan Diaconu, viceprimarul Timisoarei, a explicat ca, marti 28 iunie 2016, Camera Deputatilor a aprobat modificarea Legii nr. 153, privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, prin care permite autoritatilor locale sa cofinanteze lucrarile specifice la fatade, tamplarie si acoperis, dar sa si recupereze banii de la proprietari prin intermediul taxei de reabilitare a cladirii istorice, scrie ziuadevest.ro
„E un nou inceput pentru patrimoniul istoric timisorean. In urma cu un an si jumatate, dupa nenumarate blocaje si realizand cum asistam de multe ori cu putine si ineficiente mijloace la indemana, la degradarea constanta a patrimoniului istoric al Timisoarei, am hotarat sa ne luam inima in dinti si sa incercam modificarea legislatiei specifice. Am scris materialele, articolele de modificat, am cautat exemple de buna practica, am gasit solutia pentru ca autoritatea locala sa poata interveni pentru protejarea patrimoniul istoric al orasului. Am contactat parlamentarii, multumesc lui Horia Cristian pentru tot efortul, am depus proiectul de modificare legislativa. Lupta a continuat, cu Senatul respingand proiectul, cu intalniri cu arhitectii sefi si persoane de decizie din Transilvania si Banat, cu Actul pentru Patrimoniu, cu prezentari, discutii cu Ordinul Arhitectilor pentru ca marti, 28 iunie, Camera Deputatilor sa aprobe modificarea Legii nr. 153, privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor”, sustine Diaconu.
Timisoara a mostenit peste 14.000 de cladiri in cele sase cartiere vechi: Iosefin, Elisabetin, Fabric, Fratelia, Mehala si Freidorf. „In Timisoara s-au declarat peste 14.000 de cladiri-monument.  Cladirile sunt valoroase pentru cetatenii orasului daca ei se identifica cu ele. Daca nu se identifica cu acele cladiri, ele nu au nicio valoare. Valoarea in sine nu exista. Exista valori de apartenenta, poti spune ca sunt cladiri care apartin culturii central-europene, dar daca populatia din Timisoara le rejecteaza, ele nu exista”, spunea prof. univ. dr. Radu Radoslav, fost arhitect-sef al Timisoarei.  „A vazut toata lumea centrul nostru istoric, atat de frumos si atat de apreciat de toti cei care vin in vizita, insa toti asteapta acum schimbarea fatadelor cladirilor. Imaginea Timisoarei in zona ei zero, in centrul istoric, are de suferit de pe urma neputintei”, a explicat si primarul Timisoarei, Nicolae Robu. De fapt toate constructiile din cartierele Iosefin si Fabric sunt considerate monumente istorice si, prin urmare, trebuie urgent reparate, fiindca nu mai e timp de amanare.

capitala banatului primaria timisoara camera deputatilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1214 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005026 (s)