News Flash:

In cadere libera – ce m-a invatat viata in strainatate

25 Aprilie 2018
948 Vizualizari | 0 Comentarii
viata

Autorul articolului de astazi este o romanca pe nume Adela Diaconescu, care ne marturiseste ce lectii de viata i-a dat stabilirea in Anglia.

1. Treptat scapi de iluzii si cunosti realitatea
Afla codul secret pentru a afla totul despre oras. Si apoi, poate, fatadele decorative se vor deschide si te vor lasa sa intri.
De dragul lor, jumatate din oras este ingramadit intr-un apartament mic si rece, care demult s-au transformat intr-un camin cu multe paturi, deoarece traiul separat este prea scump.Pentru ei conservatorii fermi si fanaticii religiosi impart salonul de metrou cu cuplurile nonformale. Pentru un loc sigur in societatea engleza arheologii, jurnalistii, filosofii in toata lumea sunt gata sa munceasca pentru un salariu minim in asteptarea oportunitatii vietii lor.

Londra te asteapta, dar nu-i promite nimic. Iar unicul lucru care-i intereseaza pe londonezi – Where are you from?
2. Grijile si nevrozele se acutizeaza
Londra iubeste oamenii cu resurse semnificative: financiare, energie, intelectuale. La inceput crezi in propriile forte si sub impulsul euforiei zbori spre marele oras. Ai zbura, daca nu ai simti nevoia sa te odihnesti. Dar de odihna esti foarte dornic, pentru ca euforia de tara noua trece si iti dai seama ca trebuie sa reinveti multe: sa deprinzi accentul regional, sa-ti gasesti un job neavand relatii, sa intelegi mediul, medicina, educatia, serviciul public …

Vechile deprinderi te impiedica sa te adaptezi, sa te resetezi la o noua lume, o lume in care tu nu esti la fel de maret precum te crezi. Te pomenesti ca nu mai zbori euforic, ci abia inoti intr-un curent de minima rezistenta.

3. Poate iei un bilet de intoarcere?
Televiziunea e pe bani, ghetto-uri si xenofobie tot mai des, nu poti lua nimic din farmacie fara o reteta medicala, ambulanta vine greu ori poate nu vine deloc, frustrare, singuratate.
Dar ceva te tine aici. Poate anume intimitatea si ideea ca nimeni nu se baga in viata ta: un cod nescris care impune respectului spatiului intim. Aici se adauga si zambetul firesc al celor din parc, amabilitatea cu care trateaza un strain. Descoperi aici libertatea dea fi asa cum alegi sa fii, sa inveti, sa te indragostesti si sa te exprimi asa cum is vine. Azi si inca 50 de ani inainte.
Chimic, molecular, te imparti in doua tari, te setezi pe doua mentalitati si devii parca schizofrenic. In Romania gandesti englezeste, in Anglia – romaneste. Esti si aici, si acolo.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004906 (s)