News Flash:

IGPR: Sunt in curs de cercetare 137 de infractiuni privind coruperea alegatorului si 20 pentru frauda la vot

6 Iunie 2016
1012 Vizualizari | 0 Comentarii
votat
Politistii cerceteaza 137 de infractiuni privind coruperea alegatorului si 20 pentru frauda la vot, introducerea in urna a mai multor buletine de vot, constatate la alegerile locale din acest an, potrivit unui comunicat al IGPR remis luni AGERPRES.
Conform sursei citate, din punct de vedere al ordinii si sigurantei publice, alegerile locale din acest an au fost cele mai sigure alegeri din ultimii ani, iar prezenta activa a politistilor a facut ca, in ziua procesului electoral, la nivel national, sa nu fie inregistrat niciun eveniment deosebit.
"Pentru siguranta cetatenilor, in ziua alegerilor locale, peste 33.400 de politisti au actionat in toata tara, atat in preajma sectiilor de votare, cat si in zonele cu aflux mare de populatie, pentru mentinerea ordinii publice si pentru cercetarea cu celeritate a sesizarilor cu caracter electoral. Masurile luate de politistii care au actionat pentru pastrarea ordinii si sigurantei publice, sigurantei rutiere si a transporturilor feroviare au facut ca, in ziua alegerilor, sa nu fie inregistrate situatii grave, care sa afecteze procesul electoral", se arata in comunicat.
IGPR precizeaza ca desfasurarea in siguranta a procesului electoral s-a datorat si cetatenilor, care au inteles necesitatea adoptarii unei conduite corecte in aceasta perioada.
"In acest context, peste 9.600 de politisti au asigurat masuri de paza si protectie la sectiile de votare, la circumscriptii si pe timpul transportului materialelor electorale, astfel incat nu au fost inregistrate evenimente deosebite. Prezenta activa a politistilor a facut ca in aceasta zi numarul infractiunilor savarsite cu violenta si cele de natura judiciara sa se situeze sub media ultimilor ani, reliefand faptul ca masurile pentru cresterea sigurantei cetateanului, adoptate de Politia Romana, si-au atins scopul", arata IGPR.
Conform comunicatului, politistii din intreaga tara desfasoara activitati de cercetare cu privire la 245 de semnalari privind posibil vot multiplu, transmise prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot.
De asemenea, politistii au constatat 823 de fapte de natura contraventionala, dintre care cele mai multe au constat in continuarea propagandei electorale, comercializarea, distribuirea si consumarea de bauturi alcoolice ori fotografierea sau filmarea, prin orice mijloace, a buletinelor de vot.
"In perioada urmatoare, politistii vor desfasura activitati sub coordonarea procurorilor din cadrul unitatilor de Parchet competente pentru clarificarea tuturor aspectelor sesizate, precum si stabilirea imprejurarilor in care acestea s-au produs. Reamintim ca, pe toata perioada electorala, insemnand campania electorala, ziua si pre-ziua votului, fata de situatia inregistrata la precedentele alegeri locale din 2012, numarul de sesizari a scazut cu 43%, infractiunile sesizate au fost cu 51% mai putine, iar al contraventiilor cu 53%", subliniaza comunicatul IGPR.
Potrivit sursei citate, in localitatea Calafat s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de frauda la vot in forma tentativei dupa ce doi alegatori au primit cate doua buletine pentru alegerea primarului. Unul dintre alegatori a aplicat stampila "Votat" pe ambele buletine de vot, insa acestea nu au fost introduse in urna.
Totodata, ofiterii de politie din Bucuresti au intocmit dosar penal pentru infractiunea de instigare la frauda pe numele unei persoane care este membru al unei sectii de votare. "Aceasta a inmanat unui alegator doua buletine de vot in plus fata de cele prevazute de lege. Alegatorul este cercetat pentru infractiunea de frauda la vot", precizeaza IGPR.
Conform sursei citate, tot pentru frauda la vot este cercetat un membru al unei sectii din Bistrita-Nasaud, care a votat in cadrul sectiei fara a avea acest drept, intrucat locuieste in alta unitate administrativ-teritoriala.
"In judetul Maramures, politistii au intocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de tentativa la frauda la vot, dupa ce o femeie a luat de pe masa 9 buletine de vot, dintre care 7 pentru primar si a intrat cu ele in cabina de vot, stampilandu-le pe toate. La iesirea din cabina, a fost observata de unul dintre membrii biroului electoral al sectiei, care a intocmit proces-verbal de constatare si a anulat sase dintre cele sapte buletine de vot", se mai arata in comunicat.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005893 (s)